Mazowsze serce Polski nr 9 (77) 2024

Smaki Mazowsza

Placki z cukini.jpg Autor: Fot. REDHELGA/GETTYIMAGES

Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko!) na adres: sercepolski@mazovia.pl

Placki z cukinią 

KGW w Suchej „Szlacheckie Susanki” (pow. białobrzeski) 

Składniki na ciasto:

  • 70 dag mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki stołowe mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 30 dag cukinii,
  • ¼ średniej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 min. Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę siekamy w drobną kosteczkę i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Cukinię odciskamy z powstałego soku i mieszamy z ciastem. Smażymy na oleju, po dwie minuty z każdej strony, formując okrągłe placuszki. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sos tzatziki:

  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie ogórki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek świeżego koperku.

Przygotowanie:

Czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek drobno siekamy, ogórki ścieramy na tarce i odlewamy nadmiar wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

KGW „Szlacheckie Susanki”

Powstało rok temu. Należą do niego 63 osoby, w tym dwóch panów. Koło ma za sobą wiele spotkań z mieszkańcami, w tym z seniorami, u których udało się zaszczepić aktywność fizyczną, dzięki spacerom oraz treningom na siłowni wiejskiej.

– Naszym celem są przedsięwzięcia jednoczące społeczność. Działamy w poszanowaniu tradycji przekazywanych przez najstarszych członków koła. Przez rok zrobiliśmy wiele i nie zatrzymujemy się – podkreślają „Szlacheckie Susanki”.

I na surowo, i gotowana

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. W kuchni ma wszechstronne zastosowanie. Można ją jeść na surowo, gotować, grillować, smażyć, piec, a także dodawać do sałatek, zup, sosów czy placków. Świetnie smakuje także na słodko. Jest popularnym składnikiem potraw wegetariańskich i wegańskich.

Pogromca drobnoustrojów

Cukinia zawiera kwas foliowy, witaminę B6, także potas i mangan. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Warzywo sprzyja niszczeniu komórek nowotworowych oraz hamuje rozwój bakterii i grzybów pleśniowych.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony