Mazowsze serce Polski nr 9 (77) 2024
Smaki Mazowsza
Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko!) na adres: sercepolski@mazovia.pl
Placki z cukinią
KGW w Suchej „Szlacheckie Susanki” (pow. białobrzeski)
Składniki na ciasto:
- 70 dag mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 3 łyżki stołowe mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 30 dag cukinii,
- ¼ średniej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 min. Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę siekamy w drobną kosteczkę i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Cukinię odciskamy z powstałego soku i mieszamy z ciastem. Smażymy na oleju, po dwie minuty z każdej strony, formując okrągłe placuszki. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sos tzatziki:
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średnie ogórki,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek świeżego koperku.
Przygotowanie:
Czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek drobno siekamy, ogórki ścieramy na tarce i odlewamy nadmiar wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
KGW „Szlacheckie Susanki”
Powstało rok temu. Należą do niego 63 osoby, w tym dwóch panów. Koło ma za sobą wiele spotkań z mieszkańcami, w tym z seniorami, u których udało się zaszczepić aktywność fizyczną, dzięki spacerom oraz treningom na siłowni wiejskiej.
– Naszym celem są przedsięwzięcia jednoczące społeczność. Działamy w poszanowaniu tradycji przekazywanych przez najstarszych członków koła. Przez rok zrobiliśmy wiele i nie zatrzymujemy się – podkreślają „Szlacheckie Susanki”.
I na surowo, i gotowana
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. W kuchni ma wszechstronne zastosowanie. Można ją jeść na surowo, gotować, grillować, smażyć, piec, a także dodawać do sałatek, zup, sosów czy placków. Świetnie smakuje także na słodko. Jest popularnym składnikiem potraw wegetariańskich i wegańskich.
Pogromca drobnoustrojów
Cukinia zawiera kwas foliowy, witaminę B6, także potas i mangan. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Warzywo sprzyja niszczeniu komórek nowotworowych oraz hamuje rozwój bakterii i grzybów pleśniowych.