Mazowsze serce Polski nr 9 (77) 2024
Mazowieckie święto plonów

Dożynkowe świętowanie to okazja do podziękowań za rolniczy trud. Nie inaczej jest na Mazowszu, które słynie z produkcji zdrowej żywności. W tym roku przywilej organizacji wojewódzkich dożynek przypadł Sannikom.
Sanniki słyną z rękodzieła i ponadprzeciętnej działalności zespołów muzycznych. W regionie popularne są „klapoki”, czyli wycinanki wstęgowe z motywami roślinnymi, postaciami ludzkimi oraz motywami geometrycznymi. To wyjątkowe dziedzictwo kulturowe znalazło odzwierciedlenie w wieńcach dożynkowych.
– Dożynki to najpiękniejszy dzień dla każdego rolnika. To czas radości i odpoczynku, po roku ciężkiej pracy. Słowa podziękowania kieruję do tych, dzięki którym na naszych stołach pojawia się najpiękniejszy symbol dożynek, polski chleb. Jan Paweł II do rolników mówił: „Oddaję hołd spracowanym rękom polskiego rolnika. Tym rękom, które z trudnej, ciężkiej ziemi wydobywały chleb dla kraju, a w chwilach zagrożenia były gotowe tej ziemi strzec i bronić”. Niech te słowa będą naszym podziękowaniem za zdrową polską żywność, za całoroczny trud – podkreśliła Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego (klub TD-PSL-PL2050).