Mazowsze serce Polski, nr 11 (79) 2024

Smaki Mazowsza

Gęś pieczona Autor: FOT. SHY_PHOTOGRAPHER/PIXABAY

Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko!) na adres: sercepolski@mazovia.pl

Gęsina w sosie rumianym

Kreatywni – KGW z Kozłowa Biskupiego i Kornelina


Składniki:

  • 4 uda gęsie
  • szyja gęsia
  • jajo
  • marchew
  • pietruszka
  • pół selera
  • pół cebuli
  • 150 ml czerwonego wina
  • 180 g kaszy gryczanej
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • suszone grzyby
  • natka pietruszki
  • łyżka miodu
  • łyżka powideł śliwkowych
  • 5 goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • bułka tarta

Przygotowanie:

uda zamarynować w przyprawach z dodatkiem łyżki octu winnego, najlepiej na około 12 godzin. Kaszę ugotować w wywarze z grzybów, wątróbkę sparzyć i posiekać.

Farsz:

wymieszać kaszę z wątróbką, dodać jajo, natkę, posiekane grzyby, doprawić do smaku. Nadziać farszem skórę z szyi, zaszyć. Uda i szyję obsmażyć na smalcu, podlać winem i odrobiną wody, dodać pokrojone jarzyny. Piec pod przykryciem. Sos z pieczenia zlać do garnka, dodać masło, miód, powidła, przyprawić i zagęścić bułką tartą. Wyłożyć uda, szyję pokrojoną w plastry, polać sosem, obłożyć ziemniakami smażonymi na gęsim tłuszczu.


Jedno koło – dwa miejsca

Do KGW Kreatywni należy 52 członków. Organizują spotkania, festyny integracyjne oraz warsztaty rękodzielnicze i kulinarne. Zdobywcy wielu nagród kulinarnych, m.in. za zupę grzybową i gęsinę w sosie rumianym („Polska od kuchni”), za dorsza w warzywnej pierzynce („Zdrowo na świątecznym stole”) oraz szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną posypaną wiórkami czekolady („Swojskie smaki”).


Różnorodność przepisów

Gęsina jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw takich jak pieczona gęś z jabłkami, gęś faszerowana, galaretki z gęsiny, a także wykwintne pasztety. W kuchni polskiej szczególnie popularne są przepisy, które łączą gęsinę z owocami takimi jak jabłka, śliwki czy żurawina.


Tradycja świętomarcińska

Gęsina jest bogata w żelazo, witaminy z grupy B (szczególnie B12) i cynk. Jest także źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3 i omega-6. Tłuszcz z gęsi uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Ma niską temperaturę topnienia, dzięki czemu jest lekkostrawny.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony