Mazowsze serce Polski nr 7–8 (75–76)
Smaki Mazowsza
Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko!) na adres: sercepolski@mazovia.pl
Wakacyjna sałatka z bobem
KGW Żółwin Na Obcasach (pow. pruszkowski)
W kuchni włoskiej bób jest stosowany jako składnik frittaty czy risotto, bliskowschodniej – w sałatkach i pastach oraz chińskiej – w formie fermentowanej.
Składniki:
- szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 100 g kaszy pęczak
- 1 ugotowany na parze czerwony burak
- pomidorki koktajlowe
- pół młodej cebulki
- kawałek sera feta
- natka pietruszki i koper
- orzechy włoskie
- prażone ziarna słonecznika
- sól
- pieprz.
Sos winegret:
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miód z mniszka)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- czosnek do smaku (niekoniecznie).
Przygotowanie:
bób oraz kaszę (każde oddzielnie) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ser feta, cebulkę oraz ugotowanego i obranego buraka pokroić w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, posiekać natkę pietruszki i koperek. Nasiona słonecznika zrumienić na suchej patelni. Wszystkie składniki wraz z orzechami włoskimi wymieszać i dodać sos winegret.
Żółwin Na Obcasach
To nowoczesne koło gospodyń, które liczy ponad 40 członkiń z Żółwina i okolicznych sołectw. Kurs samoobrony, warsztaty aromaterapii i sitodruku, wyjścia do teatru czy latino joga – to tylko niektóre przykłady dotychczasowych działań.
– Chcemy zmienić stereotypowe myślenie o tym, jak działają i jaką rolę odgrywają koła gospodyń. Nie odrzucamy tradycji, ale pragniemy skupić się na potrzebach współczesnych kobiet, umacniać je i aktywizować – podkreślają panie.
Stary jak świat
Bób, znany także jako bób zwyczajny (Vicia faba), to roślina strączkowa uprawiana od tysięcy lat. Znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Egipcie jego nasiona znaleziono w grobowcach faraonów. Bób jest doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin (zwłaszcza z grupy B) i minerałów (takich jak żelazo i magnez).
Do wyboru, do koloru
Istnieje wiele odmian bobu, które różnią się wielkością, kształtem i kolorem nasion.
Bób to fascynująca roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i korzyściach zdrowotnych.