Mazowsze serce Polski nr 10

Smaki Mazowsza

podpiwek Autor: Fot. Magda Sterniczuk

Podpiwek Babci Honorci według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Drażniew nad Bugiem

Podpiwek Babci Honorci 

KGW Drażniew nad Bugiem (pow. siedlecki) 

Składniki:

  • 10 l wody,
  • ½ kg cukru,
  • 5–6 młodych gałązek jałowca,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • ½ opakowania podpiwku lub 50 g kawy zbożowej,
  • 1 garstka suszonych szyszek chmielu

Przygotowanie:

Do garnka włożyć jałowiec, podpiwek (lub kawę zbożową) i chmiel. Zalać wodą i zagotować. Gotować przez godzinę. Przecedzić do 10 l naczynia. Dopełnić przegotowaną wodą. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Kiedy przestygnie, nabrać około ½ l powstałego napoju do dużego kubka, wrzucić rozkruszone drożdże i zostawić aż zaczną  fermentować. Przestudzony roztwór wlać z powrotem do garnka z podpiwkiem i dobrze wymieszać.


KGW Drażniew nad Bugiem

Koło powstało w tym roku. Liczy 40 członków. Skupia i integruje osoby w różnym wieku. Należą do niego również panowie i młodzież. Koło, choć młode stażem, zdobyło uznanie dzięki przygotowywanym przez siebie potrawom, które cieszą się dużą popularnością wśród smakoszy. Reprezentowało swoją wieś podczas Dożynek Parafialnych w Ruskowie. Przewodniczącą koła jest Justyna Benedysiuk-Hajko.


Znane od dawna

Drożdże są jednym z najstarszych mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności. Archeologiczne dowody wskazują, że były używane do fermentacji piwa I wypieku chleba już ponad 5000 lat temu w starożytnym Egipcie.


Zamiast lodówki

Chociaż nazywamy je jagodami, owoce jałowca to w rzeczywistości szyszkojagody, które mają charakterystyczny żywiczy smak. Używane są w różnych dziedzinach m.in. w medycynie, a także wykorzystywane jako przyprawa. Dzięki właściwościom antybakteryjnym stosowano je jako konserwant, szczególnie w czasach, gdy nie było lodówek.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony