Ikona portalu Facebook Ikona portalu Twitter Ikona portalu YouTube

Mazowsze serce Polski nr 1 (81) 2025

Ptasia stołówka

hbieser.jpg Autor: FOT. HBIESER/PIXABAY.COM

Zimą wiele osób dokarmia ptaki. Pamiętajmy, że jeśli zdecydujemy się założyć karmnik, oznacza to, że codziennie musimy uzupełniać w nim pożywienie dla skrzydlatych gości.

Jest to bardzo ważne, gdyż ptaki przyzwyczajone do pełnego karmnika, czekają na codzienną porcję ziarna i nie będą same szukać pożywienia. Mogą nawet stracić życie przez zbyt dużą utratę ciepła. Kiedy zaczynamy dbać o zwierzęta, pamiętajmy, że staje się to naszą odpowiedzialnością i obowiązkiem.

Bezpieczna jadłodajnia

Utarło się, że ptaki dokarmiamy tylko w okresie mrozów. Jednak ostatnio zimy są łagodne, więc przyjmujemy, że karmienie rozpoczynamy w grudniu. Ważne jest także odpowiednie ustawienie karmnika, najlepiej w miejscu osłoniętym od wiatru i w niedalekiej odległości od gęstych krzewów, by w razie ataku drapieżnika, np. krogulca, małe ptaki miały możliwość ukrycia się. Karmnik powinien być skonstruowany tak, by daszek osłaniał ziarno przed deszczem i śniegiem. Dosypując pokarm do karmnika, należy pamiętać, by każdorazowo oczyścić go z resztek pożywienia oraz odchodów, które mogą stanowić dla ptaków źródło zakażenia różnymi chorobami.

Mądre dokarmianie

Jakie ptaki najczęściej możemy zaobserwować przy karmniku? Są to przede wszystkim: sikory – uboga, bogatka, modraszka, czubatka, a także wróble mazurki, kosy, rudziki, kowaliki, grubodzioby, dzwońce, czyżyki, ale także dzięcioły, sójki, sroki czy sierpówki. Zimą dolatują do nas także gile, jery czy jemiołuszki.

W sklepach można kupić gotowe mieszanki karmy dla dzikich ptaków, jednak z łatwością przygotujemy ją też sami. Do karmnika można wsypywać: kasze, pestki słonecznika, dyni, ziarna pszenicy, prosa, kukurydzy, czarnuszki, płatki owsiane, orzechy włoskie, laskowe i ziemne, ale także pokrojone jabłko, suszone morele lub gotowane warzywa (niesolone).

Dla zwierząt podczas mrozów najważniejsze jest utrzymanie ciepła, a najwięcej energii zapewniają tłuszcze. Nasiona słonecznika, dyni czy czarnuszki są bogate w tłuszcz, jednak można również zawiesić niesoloną słoninę, którą chętnie będą jeść nie tylko sikorki, ale także dzięcioły.

Pamiętajmy, aby nigdy nie dawać ptakom chleba i innych przetworzonych produktów oraz aby zachować systematyczność w dokarmianiu.

One z nami zostają

Sikora modra

Jej nazwa pochodzi od charakterystycznej niebieskiej (modrej) „czapeczki”. Dzięki swojemu
bojowemu usposobieniu, nierzadko sieje postrach w karmniku.

Grubodziób

Ten ptak to mocny zawodnik – szacuje się, że siła nacisku jego dzioba wynosi około 70 kg. Twarda pestka wiśni to dla niego… pestka!

Dzięcioł

Przy karmniku najczęściej zaobserwujemy dzięcioła średniego, którego przysmakiem jest słonina. Czasem skusi się też na orzechy i nie ma znaczenia, czy są w łupince.

Jemiołuszka

Próżno szukać tego ptaka wiosną i latem, bo przebywa w Polsce tylko od października do kwietnia. Wyróżnia się niebanalnym, a wręcz egzotycznym ubarwieniem.

Sójka

Jako znany łasuch potrafi odstraszyć mniejsze ptaki, udając odgłosy ptaków drapieżnych. Często

zakopuje znalezione żołędzie i nierzadko o nich zapomina.

Rudzik

Nie spotkacie go stadnie „napadającego” na karmnik, gdyż jest to gatunek silnie terytorialny. Mimo cienkich nóżek i niewielkiego rozmiaru, potrafi zaciekle bronić terenu.

Gil

W śnieżną zimę wyglądają jak czerwone bombki na drzewach. Barwne piórka to domena samców, gdyż samice są szarobrunatne i niedostrzegalne wśród gałęzi.

Bogatka

To jedna z najczęściej widywanych sikor. Jej nazwa pochodzi od ubarwienia, które na piersi przypomina kształtem krawat (im szerszy, tym samiec bardziej atrakcyjny).


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl