Mazowsze serce Polski nr 1 (69) 2024
Kulki mocy Ciecierzanek
Przepis KGW „Ciecierzanki” z sołectwa Cieciersk (pow. płoński)
Składniki:
- 400 g ciecierzycy (1 puszka),
- 6 łyżek masła orzechowego,
- 6 łyżek miodu lub syropu klonowego, ewentualnie innego zdrowego zamiennika cukru,
- 3–4 łyżki kakao.
Do obtoczenia kulek: sezam, wiórki kokosowe, kakao, cynamon.
Przygotowanie:
Cieciorkę płuczemy. Dodajemy do niej pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i lepimy niewielkie kulki. Obtaczamy je w ulubionej posypce. Schładzamy w lodówce. Możemy je przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub zamrozić.
KGW „Ciecierzanki”
Na rzecz lokalnej społeczności działają od września 2020 r. Organizują warsztaty dla dzieci i dorosłych, a także spotkania dla seniorów. Udzielają się charytatywnie, bo niesienie pomocy jest dla nich największą radością. Współpracują m.in. z urzędem marszałkowskim, Urzędem Gminy w Raciążu, Miejskim Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Raciążu i Starostwem Powiatowym w Płońsku.
Na cholesterol i nie tylko
Ciecierzyca bogata jest w białko, aminokwasy i błonnik. Jest źródłem witamin m.in. A, C, E. Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Zawiera składniki przyspieszające odchudzanie, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, a także redukujące poziom złego cholesterolu.
Zamiast jaj
Aquafaba to woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa z ciecierzycy ze słoika lub puszki. Dzięki zawartości białka może być wykorzystana jako zamiennik jaj, a szczególnie piany z białek. Jest bezglutenowa i niskokaloryczna, doskonale nadaje się do ubijania.