Mazowsze serce Polski nr 5 (61) 2023
Smaki Mazowsza
Przystawki grillowe według KGW w Strzebuli.
Pieczarki z pesto i serem pleśniowym
- 20 szt. pieczarek
- 100 g pesto
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 90 g sera pleśniowego
Pieczarki myjemy, osuszamy i wycinamy nóżki. Ser rozkruszamy i mieszamy z pesto. Przez 3 minuty opiekamy pieczarki na grillu kapeluszem do góry, a następnie odwracamy je i napełniamy masą. Grillujemy jeszcze 5 minut. Polewamy octem balsamicznym.
Boczek ze śliwką
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- śliwki kalifornijskie
- oliwa z oliwek
Ułożyć na krzyż 2 plastry boczku, umieścić po 2‒3 śliwki na środku, zawinąć, spiąć wykałaczką, posmarować oliwą. Opiekać około 10‒15 minut.
Koło Gospodyń Wiejskich w Strzebuli
Istnieje od 2018 r., liczy 17 członków (12 pań i 5 panów). Angażują się w organizację imprez zarówno świątecznych (Boże Narodzenie), jak i okolicznościowych (Dzień Dziecka). Chcą przekazać tradycje kolejnym pokoleniom, dlatego zachęcają najmłodszych do czynnego udziału w spotkaniach i imprezach. W 2022 r. koło zdobyło wyróżnienie w konkursie „Koła Gospodyń Wiejskich – wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie” organizowanym przez KSOW.
Ekologiczne smaki
Zakończyła się XX edycja konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”. Z ponad 40 uczestników komisja konkursowa wyłoniła 10 uczniów, którzy wykazali się doskonałą wiedzą z zakresu rolnictwa ekologicznego. Najlepsi odebrali nagrody z rąk członka zarządu Janiny Ewy Orzełowskiej (sejmikowy klub PSL).
Owoce z rusztu
Sezon grillowy rozpoczyna się wraz z dobrą pogodą, czyli najczęściej majówką. Najczęściej „na ruszt” trafiają mięsa i klasyczne warzywa (papryka czy cukinia), czasem sery. Warto pamiętać, że grillować można również owoce. Zachęcamy do wypróbowania nowych smaków ‒ grillowanego arbuza, ananasa lub brzoskwini.