Inteligentna specjalizacja

Bezpieczna żywność

logo obszaru specjalizacji Autor: fot. Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza do 2030 roku (broszura informacyjna)

Obszar koncentruje się na zapewnianiu wysokiej jakości produktów rolno-spożywczych, bezpiecznych dla konsumentów i dla środowiska.

Może to być osiągane m.in. poprzez doskonalenie produktów i procesów związanych z ich wytwarzaniem, przetwarzaniem, przechowywaniem, dystrybucją i utylizacją. Obszar obejmuje rozwiązania wpływające na jakość i bezpieczeństwo żywności, m.in. w zakresie:

  • technik upraw i hodowli (w tym rolnictwa precyzyjnego),
  • nawozów, środków ochrony roślin, pasz, leków weterynaryjnych,
  • maszyn, urządzeń oraz narzędzi dla rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego,
  • formulacji produktów spożywczych i doskonalenia procesów technologicznych,
  • badania jakości produktów rolno-spożywczych,
  • przechowywania i dystrybucji żywności (w tym także opakowania).

Zakładane efekty gospodarcze: wzrost dostępności wysokiej jakości produktów rolno-spożywczych, bezpiecznych dla konsumentów i dla środowiska.

Oczekiwane rezultaty projektów: bezpośredni lub pośredni wpływ na poprawę jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych.

Przykładowe technologie wspierające obszar specjalizacji:

  • Agritech – technologie dedykowane rolnictwu, zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej do momentu pierwszego przetworzenia,
  • Biotech – technologie wykorzystujące procesy biologiczne na skalę przemysłową,
  • Foodtech – technologie dedykowane produkcji żywności począwszy od pierwszego przetworzenia płodów rolnych,
  • Qualitytech – technologie i rozwiązania stosowane w kontroli jakości.

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony