Mazowsze serce Polski nr 8
Smaki Mazowsza
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią.
Placki ziemniaczane z cukinią
- ½ kg cukinii
- ½ kg ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, czosnek (do smaku)
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Cukinie myjemy, odcinamy końce i ścieramy (jeśli warzywa są młode, nie trzeba ich obierać). Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Całość dokładnie mieszamy. Nagrzewamy patelnię z łyżką oleju, który dobrze rozprowadzamy. Najlepiej łyżką drewnianą nabieramy pełne porcje i lekko je rozpłaszaczamy. Smażymy około 2 min. z każdej strony (do zrumienienia). Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Siew” w Rososzy (gm. Kotuń). Źródło: „Wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie, wyjątkowe smaki. Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego” wydanej przez Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Prężne KGW w Rososzy
Koło istnieje od sierpnia 2020 r., obecnie liczy 14 członków. Zajmuje się organizacją działań kulturalnych na terenie swojej wsi, głównie spotkań i warsztatów z rękodzieła dla dzieci. Członkowie koła udzielają się również charytatywnie na rzecz społeczności gminnej i powiatowej. Są również laureatami wielu konkursów kulinarnych i rękodzielniczych. Jak sami mówią: „Skupiamy się na rozwoju naszej wsi, na pozyskiwaniu funduszy na jej rozwój. Teraz naszym priorytetem jest modernizacja świetlicy”.
Dietetyczna i bezpieczna
Cukinia to botaniczna odmiana dyni. Do naj-bardziej znanych i powszechnie dostępnych należy odmiana Astra Polka, najczęściej uprawiana w prywatnych gospodarstwach. To polska odmiana – wyhodowano ją w 1984 r. Największym zagłębiem uprawy cukinii, papryki i bakłażana w Polsce i w naszej części Europy jest region radomski. Cukinia zaliczana jest do tzw. warzyw ekologicznych, nie kumulujących metali ciężkich i azotanów.
Same korzyści!
Dzięki dużej zawartości witaminy C nasza bohaterka ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, a witamina A wpływa na prawidłowe widzenie, dlatego cukinia szczególnie polecana jest osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem. Ma też niski indeks glikemiczny (IG 15), więc jest idealnym produktem dla cukrzyków.