Mazowsze serce Polski nr 11
Smaki Mazowsza
Placki staropolskie „Kozy”
- 1 kg mąki
- 1 l mleka zsiadłego
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka sody
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać. Zagniatać ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość luźne, ale odpowiednie do rozwałkowania. Rozwałkować na grubość około 1 cm i pokroić na kwadraty. Placki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem dżemu lub powideł.
Zaczęło się od marzeń
KGW „Marzenie” w Nadułkach (gm. Bulkowo) istnieje od 2018 r. Liczy 33 członków, w tym 5 panów. Powstało przede wszystkim po to, aby zintegrować społeczność lokalną i zrobić coś wspólnie dla swojej małej ojczyzny i jej mieszkańców. Koło uczestniczyło w tegorocznym I Kongresie Kół Gospodyń Wiejskich. Regularnie bierze też udział w imprezach lokalnych, jak również organizuje okolicznościowe spotkania (np. andrzejki).
Znajdź różnicę
Zsiadłe mleko, jogurt i kefir różnią się szczepami bakterii, których użyto do ich produkcji. Ten pierwszy napój powstaje ze świeżego płynu. Jogurt i kefir otrzymuje się z płynu pasteryzowanego, po dodaniu odpowiednio: do jogurtu – żywych kultur bakterii, do kefiru – bakterii fermentacji mlekowej i drożdży. Różna jest także temperatura, w której każdy z nich powstaje.
Naturalny probiotyk
Zsiadłe mleko ma zbawienny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego. Bakterie kwasu mlekowego tworzą naturalną osłonę ścian żołądka, chroniąc go przed infekcjami, stanami zapalnymi czy wrzodami. Do głównych zalet napoju zaliczamy: zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów złośliwych jelit i żołądka, ochronę przed bakterią Helicobacter pylori, groźną dla śluzówki żołądka.