Mazowsze serce Polski nr 12
Smaki Mazowsza
Zapraszamy Czytelników do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko!) na adres: sercepolski@mazovia.pl.
Piernik świąteczny
½ kg mąki pszennej typ 550
250 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
6 łyżek mielonych migdałów
½ łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 proszek do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijać kolejno jajka. Dodać mleko i zmielone migdały oraz mąkę z kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i przełożyć do wysmarowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 1 godz.
Po upieczeniu ostudzić. Wierzch ściąć odrobinę nożem, a następnie przekroić ciasto po przekątnej. Złożyć oba kawałki tak, aby powierzchnie przecięte tworzyły zewnętrzne ścianki trójkąta. Łączenie posmarować stopioną czekoladą. Ciasto ponownie złożyć i schłodzić. Następnie polać stopioną białą czekoladą i udekorować bakaliami.
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Tymiankach-Buciach.
Pieprzna słodycz
Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny, czyli pieprzny. Miało to związek z aromatem dodawanych do niego przypraw – zależnie od przepisu i regionu w skład takiej korzennej mieszanki wchodzą m.in. cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż gwiaździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.
Gospodarska receptura
KGW w Tymiankach-Buciach powstało w 2018 r. Na początku w kole działały tylko panie z okolicznych wsi. Po roku dołączyli ich mężowie. Dziś grupa liczy 35 członków. W XIV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt 2020 r. KGW w Tymiankach-Buciach zdobyło główną nagrodę w kategorii wyrobów cukierniczych. Wart Lauru okazał się tort orzechowy.
Pyszne lekarstwo
Ze względu na dobroczynne działanie (korzystny wpływ na przemianę materii, właściwości antyseptyczne) ciasto bywało nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 r. i jest zanotowany w poradniku medycznym.