Aktualności - kultura, promocja, turystyka
„Miodobranie w skansenie” za nami
Wydarzenie przyciągnęło do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu blisko cztery tysiące osób.
W zagrodach tworzących muzealną ekspozycję zwiedzający uczestniczyli w pokazach pszczelarstwa m.in. odymiania w pasiece, zakładania węzy w ramki, czy prezentacji wirówki do miodu. Turyści mieli okazję zobaczyć najczęściej spotykane na terenie Polski typy uli – od kłodowego, przez słomiane koszki, po ule skrzynkowe z ramkami. W jednym z budynków gospodarskich przygotowana została wystawa poświęcona dawnym narzędziom i sprzętom używanym w pasiekach. W muzealnym kościele z Drążdżewa odprawiona została uroczysta msza święta w intencji pszczelarzy.
Moc słodkich atrakcji dla dzieci
W programie imprezy znalazło się sporo atrakcji dla dzieci. Dzięki Fundacji Rodziny Sadowskich najmłodsi, ubrani w specjalne skafandry pszczelarskie, „od kuchni” poznawali tajniki pracy pszczelarza i prozdrowotne produkty pszczele. Wraz z rodzicami i dziadkami mieli także okazję wykonywać hoteliki dla owadów zapylających. Nie zabrakło też innych pokazów związanych z dawnymi pracami domowymi, które podczas każdej z dużych imprez plenerowych organizowanych przez sierpecki skansen cieszą się niesłabnącą popularnością. W zagrodzie z Rempina spotkać można było tkaczkę, a w zagrodzie z Rębowa skorzystać z porad zielarki. W swoich warsztatach pracowali szewc i wiejski plecionkarz, wyplatający z wikliny piękne koszyki.
Słodki kiermasz
Na kiermaszu miodu i produktów pszczelich znaleźć można było szeroki wybór miodów, pierzgę, propolis, mleczko pszczele, wyroby z wosku, miody pitne, kosmetyki a także wytwory rękodzieła i tradycyjne produkty regionalne.
Występny artystyczne
Muzealną scenę amfiteatru przejął w tym roku Zespół Folklorystyczny „Kurpiowszczyzna” z Myszyńca. Formacja zaprezentowała „Suitę Kurpiowską” oraz spektakl „Tradycja Kurpsiu Tradycja!”. Widowisko łączyło w sobie inspiracje kurpiowskim folklorem: muzyką, tańcami, obrzędami i strojami z elementami pantomimy i komedii.
Główne „bohaterki” Miodobrania
Pszczoły należą do najbardziej zapracowanych stworzeń na ziemi. Te pożyteczne owady nie tylko zapylają kwiaty, ale także wytwarzają wiele produktów o właściwościach leczniczych niezastąpionych w kuchni, w medycynie naturalnej i przemyśle. Jak jednak wygląda ich życie? Skąd bierze się miód? Jak powstają pszczele plastry? I, przede wszystkim, który miód jest najsmaczniejszy i jakie właściwości prozdrowotne posiada? To właśnie na na te i inne wiele innych pytań odpowiedzi poszukiwali uczestnicy najsłodszej imprezy plenerowej w sierpeckim muzeum.