Konkursy
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Data publikacji | 2024-05-09 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy kulinarne |
Grupa docelowa | Mazowieccy wytwórcy tradycyjnych potraw i produktów żywnościowych: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, firmy gastronomiczne. |
Rok | 2024 |
Edycja | 23 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2024-05-20 |
Departament | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Dane kontaktowe | W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl |
8 czerwca rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Poznaliśmy zwycięzców etapu wojewódzkiego XXIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał odbył się w sobotę 8 czerwca 2024 roku podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Oddziale MODR w Płońsku przy ul. Sienkiewicza 11.
Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Rozstrzygnięcie konkursu
W kategorii „produkt” wpłynęło 36 zgłoszeń, a w kategorii „potrawa” zakwalifikowano 11 drużyn.
Komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień w następujących kategoriach:
Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego – zwycięzcy:
- słonina w przyprawach z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gmina Łosice, powiat łosicki;
- baleron dworski z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gmina Karniewo, powiat makowski;
- nadnarwiański okoń z Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale”, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
- miód wiosenny z mazowieckich łąk z nektarem rzepakowym i akacjowym od Pana Marcina Milewskiego z Pasieki „Miodomilowy Las";
Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego – wyróżnienia:
- rolada z kurczaka z Koła Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych, gmina Czernice Borowe, powiat przasnyski;
- ser kozi podpuszczkowy świeży z dynią od Pana Radosława Górala, gmina Sochocin, powiat płoński;
Produkt regionalny pochodzenia roślinnego – zwycięzcy:
- powidła śliwkowe z KGW w Ludwikowie, gmina Jedlińsk, powiat radomski;
- kiszona sałata od Pani Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski;
- wisząca babka z Koła Gospodyń Wiejskich w Humięcinie, gmina Grudusk, powiat ciechanowski;
- pierniczki ze Świniarowa z Koła Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, gmina Łosice, powiat łosicki;
Produkt regionalny pochodzenia roślinnego – wyróżnienia:
- baba drożdżowa od Pani Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski;
- pieczarki marynowane od Pani Bożeny Hawryluk, gmina Łosice, powiat łosicki;
- ogórki kiszone od Pani Anny Goliszewskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „U Ani";
Napój regionalny – zwycięzcy:
- jałowcowiak nadbużański z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki;
- cydr miętowy jabłecznik od Pana Daniela Siemiątkowskiego, gmina Pniewy; powiat grójecki;
Napój regionalny – wyróżnienia:
- śliwowica Goździczanek z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gmina Górzno, powiat garwoliński;
- nalewka Szeptuchy z kwiatów czarnego bzu z firmy Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski;
- sok pomidorowy od Pani Iwony Kowalskiej, gmina Nasielsk, powiat nowodworski;
Inny produkt regionalny – zwycięzcy:
- olej rydzowy od Pana Krzysztofa Kowalskiego, gmina Nasielsk, powiat nowodworski.
W kategorii gastronomia:
zwyciężyła firma „Starowiejska" Tomasz Ptasiewicz, która przygotowała ciasto „starowiejska brzoza" oraz pierogi starowiejskie z mięsem.
II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, za pyzy w rosole oraz roladę ziemniaczaną.
III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, za zupiec z kulkami mięsnymi oraz babkę gołąbkową.
Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyło:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za krupnik oraz pierogi niemojskie.
Dodatkowo komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024”:
- w kategorii produktowej: ozory wołowe w galarecie, schab dojrzewający ze świni złotnickiej, miód nektarowo-spadziowy, podpiwek po kurpiowsku, kiszone ogórki niepasteryzowane;
- w kategorii gastronomia: ciasto Starowiejska Brzoza oraz pierogi Starowiejskie z mięsem.
Nagrody laureatom wręczyli: Radosław Rybicki - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Marcin Rzońca – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Zasady konkursu
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
Regulaminy określające zasady uczestnictwa w Konkursie na najlepszy produkt lub potrawę oraz Karty zgłoszeniowe znajdą Państwo na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego .
Zainteresowani konkursem mogli nadsyłać wypełniony formularz zgłoszeniowy pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub pocztą tradycyjną na adres:
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
Zgłoszenia można było nadsyłać do 20 maja 2024 r.
Dodatkowe pytania
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: 22 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl
Regulamin oraz karty zgłoszeniowe powstały poza Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie, dlatego nie odpowiadamy za ich dostępność. Jeśli mają Państwo kłopot z dostępem do treści, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 22 59 79 352 lub mailowy agnieszka.kalinska@mazovia.pl