Konkursy

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Autor: fot. GettyImages
Data publikacji 2024-05-09
Tytuł/nazwa konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa Mazowieccy wytwórcy tradycyjnych potraw i produktów żywnościowych: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, firmy gastronomiczne.
Rok 2024
Edycja 23
Data zakończenia naboru w konkursie 2024-05-20
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl

8 czerwca rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

Poznaliśmy zwycięzców etapu wojewódzkiego XXIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał odbył się w sobotę 8 czerwca 2024 roku podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Oddziale MODR w Płońsku przy ul. Sienkiewicza 11.

Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.

Rozstrzygnięcie konkursu

W kategorii „produkt” wpłynęło 36 zgłoszeń, a w kategorii „potrawa” zakwalifikowano 11 drużyn.

Komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień w następujących kategoriach:

Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego – zwycięzcy:

  • słonina w przyprawach z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gmina Łosice, powiat łosicki;
  • baleron dworski z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gmina Karniewo, powiat makowski;
  • nadnarwiański okoń z Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale”, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
  • miód wiosenny z mazowieckich łąk z nektarem rzepakowym i akacjowym od Pana Marcina Milewskiego z Pasieki „Miodomilowy Las";

Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego – wyróżnienia:

  • rolada z kurczaka z Koła Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych, gmina Czernice Borowe, powiat przasnyski;
  • ser kozi podpuszczkowy świeży z dynią od Pana Radosława Górala, gmina Sochocin, powiat płoński;

Produkt regionalny pochodzenia roślinnego – zwycięzcy:

  • powidła śliwkowe z KGW w Ludwikowie, gmina Jedlińsk, powiat radomski;
  • kiszona sałata od Pani Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski;
  • wisząca babka z Koła Gospodyń Wiejskich w Humięcinie, gmina Grudusk, powiat ciechanowski;
  • pierniczki ze Świniarowa z Koła Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, gmina Łosice, powiat łosicki;

Produkt regionalny pochodzenia roślinnego – wyróżnienia:

  • baba drożdżowa od Pani Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski;
  • pieczarki marynowane od Pani Bożeny Hawryluk, gmina Łosice, powiat łosicki;
  • ogórki kiszone od Pani Anny Goliszewskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „U Ani";

Napój regionalny – zwycięzcy:

  • jałowcowiak nadbużański z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki;
  • cydr miętowy jabłecznik od Pana Daniela Siemiątkowskiego, gmina Pniewy; powiat grójecki;

Napój regionalny – wyróżnienia:

  • śliwowica Goździczanek z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gmina Górzno, powiat garwoliński;
  • nalewka Szeptuchy z kwiatów czarnego bzu z firmy Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski;
  • sok pomidorowy od Pani Iwony Kowalskiej, gmina Nasielsk, powiat nowodworski;

Inny produkt regionalny – zwycięzcy:

  • olej rydzowy od Pana Krzysztofa Kowalskiego, gmina Nasielsk, powiat nowodworski.

W kategorii gastronomia:

zwyciężyła firma „Starowiejska" Tomasz Ptasiewicz, która przygotowała ciasto starowiejska brzoza" oraz pierogi starowiejskie z mięsem.

II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, za pyzy w rosole oraz roladę ziemniaczaną.

III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, za zupiec z kulkami mięsnymi oraz babkę gołąbkową.

Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyło:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za krupnik oraz pierogi niemojskie.

Dodatkowo komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024”:

  • w kategorii produktowej: ozory wołowe w galarecie, schab dojrzewający ze świni złotnickiej, miód nektarowo-spadziowy, podpiwek po kurpiowsku, kiszone ogórki niepasteryzowane;
  • w kategorii gastronomia: ciasto Starowiejska Brzoza oraz pierogi Starowiejskie z mięsem.

Nagrody laureatom wręczyli: Radosław Rybicki - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Marcin Rzońca – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Zasady konkursu

Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna.

Regulaminy określające zasady uczestnictwa w Konkursie na najlepszy produkt lub potrawę oraz Karty zgłoszeniowe znajdą Państwo na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego .

Zainteresowani konkursem mogli nadsyłać wypełniony formularz zgłoszeniowy pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub pocztą tradycyjną na adres:

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa 

Zgłoszenia można było nadsyłać do 20 maja 2024 r.

Dodatkowe pytania

W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: 22 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Regulamin oraz karty zgłoszeniowe powstały poza Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie, dlatego nie odpowiadamy za ich dostępność. Jeśli mają Państwo kłopot z dostępem do treści, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 22 59 79 352 lub mailowy agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Załączniki:

  • Regulamin konkursu (produkt)
    Rozmiar: 177.06 KB, PDF
  • Formularz zgłoszeniowy - produkt.doc
    Rozmiar: 54 KB, DOC
  • Regulamin konkursu (potrawa)
    Rozmiar: 192.1 KB, PDF
  • Formularz zgłoszeniowy - potrawa.doc
    Rozmiar: 32 KB, DOC

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony