Konkursy
XXII edycja konkursu „Smak ekologicznej żywności”

Data publikacji | 2025-04-30 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | XXII edycja konkursu „Smak ekologicznej żywności” |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy edukacyjne |
Grupa docelowa | uczniowie mazowieckich szkół podstawowych |
Rok | 2025 |
Edycja | 22 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2025-05-19 |
Dane kontaktowe | Informacje o konkursie można odnaleźć w załączonym regulaminie konkursu lub uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 613. |
Zapraszamy mazowieckie szkoły podstawowe do udziału w XXII edycji konkursu wiedzy z rolnictwa ekologicznego, produktu ekologicznego i pszczelarstwa „Smak ekologicznej żywności”.
Formuła konkursu polegać będzie na testowym sprawdzeniu wiedzy uczniów w zakresie rolnictwa ekologicznego, żywności ekologicznej i pszczelarstwa. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z regulaminem konkursu.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 19 maja 2025 r.
Cel konkursu
- podniesienie świadomości ekologicznej oraz wiedzy o środowisku, w tym wiedzy o pszczołach i dzikich zapylaczach,
- pobudzenie zainteresowania żywnością podwyższonej jakości z (tj. ekologiczną, regionalną, lokalną),
- popularyzacja racjonalnego odżywiania z rozwijaniem wrażliwości na produkty ekologiczne i nisko przetworzone u dzieci i młodzieży szkolnej,
- uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności,
- podwyższenie wiedzy z zakresu żywności pochodzącej z Mazowsza, w tym produktów ekologicznych i mazowieckich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Informacje dodatkowe
Informacje o konkursie można odnaleźć w załączonym regulaminie konkursu lub uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 613.