Konkursy

XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

biały żurek w bochenku chleba Autor: Autor: fot. GettyImages
Data publikacji 2025-05-07
Tytuł/nazwa konkursu XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa Mazowieccy wytwórcy tradycyjnych potraw i produktów żywnościowych: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, firmy gastronomiczne.
Rok 2026
Data zakończenia naboru w konkursie 2025-05-26
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 102 lub (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: patrycja.dzieciol@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie regionalnym XXIV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.

Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.

Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna.

Bardzo prosimy o pobieranie kart zgłoszeniowych z załącznika do tego ogłoszenia.

Regulamin konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smarki Regionów oraz Regulamin działania komisji konkursowej dostępne są na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

Zainteresowanych konkursem prosimy o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub pocztą tradycyjną na adres:

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa.

Zgłoszenia można nadsyłać do 26 maja 2025 roku.

Dane kontaktowe 

W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 102 lub (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: patrycja.dzieciol@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Załączniki:

  • Karta zgloszenia potrawa 2025 rodo.docx
    Rozmiar: 15.55 KB, DOCX
  • Karta zgloszenia produkt 2025 rodo.docx
    Rozmiar: 21.98 KB, DOCX

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony