Konkursy

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych rozstrzygnięty!

Autor: Fot. Krzysztof Zaniewski
Data publikacji 2024-10-03
Tytuł/nazwa konkursu Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa Zagrodowi producenci serów podpuszczkowych i kwasowych z województwa mazowieckiego
Rok 2024
Edycja 8

Znamy wyniki VIII edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych. Poznaj laureatów!

Do VIII edycji konkursu zakwalifikowano 32 sery, wytwarzane przez mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionych w czterech kategoriach regulaminowych: sery świeże, sery dojrzewające, sery pleśniowe, sery kwasowe.

W kategorii sery świeże:

I miejsce za „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;

II miejsce za „Ser zamknięty w słoiku” zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;

III miejsce za „Węgier” zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński; ;

Wyróżnienie za ser „Wędzony z żurawiną” zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie Kapituły za „Wędzony ser włoski” zdobyła Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.

W kategorii sery dojrzewające:

I miejsce za „Pan Trufla” ser dojrzewający z truflą zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,;

II miejsce za ser „Gouda z pokrzywą” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

III miejsce za ser „Pastowana kózka” zdobyła Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;

Wyróżnienie za ser „Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem” zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka

Wyróżnienie Kapituły za ser „Ramzes” zdobyła Małgorzata Góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.

W kategorii sery pleśniowe:

I miejsce za „Hilton ser pleśniowy” zdobył Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski.

II miejsce za „Ser Pleśniowy Biała Krowa” zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,

III miejsca za ser „Jaczewski Blue” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

Wyróżnienie za ser „Zarośnięty Konopny Zwoleniak” zdobył Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.

W kategorii sery kwasowe:

I miejsce za „Twarożki w ziołowych posypkach” zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki;

II miejsce za „Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski; ,

III miejsce za „Twaróg Gąsiorowski” zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie za „Rozpływający się kozi twaróg” zdobył Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;

Wyróżnienie Kapituły za „Kozi twarożek z czosnkiem” zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony