Dzieje się na Mazowszu
„Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu już 4 maja

Nazwa | „Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu już 4 maja |
---|---|
Opis | Do udziału w konkursie zachęcamy wszystkich pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. |
Data rozpoczęcia wydarzenia: 4 maja 2025 10:00
Data zakończenia wydarzenia: 4 maja 2025 18:00
Lokalizacja wydarzenia: Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Zapraszamy na konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka” oraz widowisko i kiermasz produktów regionalnych.
Długi majowy weekend kojarzy się z błogim wypoczynkiem, grillem w ogrodzie i spacerami na łonie natury. Równie przyjemne zakończenie Majówki planuje także Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zapraszając na dobrze już znane wydarzenie „Gotowanie na polanie” w niedzielę 4 maja w godz. 10.00 – 18.00.
Konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”
Skoro motywem przewodnim wydarzenia jest gotowanie w programie nie mogło zabraknąć konkursu kulinarnego. Jego nadrzędnym celem jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw. Do udziału w konkursie zachęcamy wszystkich pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.
Zgłoszenia na konkurs
Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser, napój. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 2 potrawy, każdą w innej kategorii. Na zgłoszenia czekamy do 1.05.2025. Wszystkie potrawy, w dniu 4.05.2025 oceni komisja konkursowa biorąc pod uwagę zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z czterech kategorii komisja przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody pieniężne oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.
Wieś rzędowa będzie tętniła życiem
Na terenie zabytkowej wsi rzędowej, będzie można podziwiać wystawę pt. „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”. W wybranych zagrodach wiejskich odbędą się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w. m.in. pokaz siewu lnu, bronowania, sadzenia ziemniaków, prania i maglowania ubrań, wykonywania ozdób czy przygotowywania domowego makaronu. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzą się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzą tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów. I młodsi i Ci trochę starsi spróbują też swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków. Tradycyjnie uruchomiony zostanie wiatrak z Zalesia, którego kręcące się śmigi przyciągają zawsze rzesze zaciekawionych turystów.
Widowisko i kiermasz produktów regionalnych
Na polanie przy muzealnym amfiteatrze, w atmosferze unoszących się zapachów wiejskiego jadła, kusić będą także przepiękne wyroby i produkty regionalne od lokalnych twórców i rękodzielników. Odbywający się co roku kiermasz rękodzielnictwa gromadzi miłośników artykułów wyrabianych ręcznie i pozwala nabyć zarówno nietuzinkowe pamiątki jak i dekoracje, ozdoby domu a nawet przyrządy do pracy w kuchni, ogrodzie czy podwórku.
Część artystyczna
Na scenie tuż po godz. 13.00 i 15.00 pojawi się z weselnym widowiskiem obrzędowym Zespół Folklorystyczny Kurpianka Cepelia z Kadzidła. Majowe „Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu to doskonała okazja na piękne zakończenie długiego weekendu. Każdy kto kocha historię i dba o rodzinny wypoczynek na łonie natury, szczególnie tutaj w Sierpcu, znajdzie wyjątkowy pomost łączący pokolenia, by wspólnie odbyć sentymentalną podróż w czasie.