Aktualności - rolnictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów –znamy zwycięzców konkursu

Na Urzeczu, w Kępie Nadbrzeskiej (gmina Karczew, pow. otwocki) rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Na XXI edycję Konkursu, przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i na najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii „Produkt” wpłynęły 22 zgłoszenia, a w kategorii „Potrawa” – 9 kulinarnych propozycji.
Zgłoszone produkty i potrawy oceniane były w kilku podkategoriach:
- produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
- produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
- napój regionalny;
- inny produkt regionalny;
- część gastronomiczna.
Produkty zwycięskie
- pasztet z wątróbek z żurawiną z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki;
- słonina z przyzuchą z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gm. Karniewo, powiat makowski;
- kozi ser z czubricą czerwoną z firmy Jan-Pol Jan Goliszewski, Maciejowice, powiat garwoliński;
- miód leśny z kruszyną leśną od Pani Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka", gm. Góra Kalwaria, pow. piaseczyński;
- sok malinowy okienny od Pani Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej, gm. Pniewy; pow. grójecki;
- sos z cukinii z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki;
- chleb na zakwasie z Michrowskiej Piwniczki, gm. Pniewy; pow. grójecki;
- Piernik długodojrzewający z Urzecza od Pani Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka" Góra Kalwaria, pow. piaseczyński;
- buza na miodzie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gm. Platerów, pow. łosicki;
- żurawinówka Goździczanek z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gm. Górzno, garwoliński;
- Ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki.
Wyróżnienia w kategorii produktowej zdobyły:
- galantyna rybna z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gm. Górzno, pow. garwoliński;
- żywy ocet czereśniowy od Pana Daniela Siemiątkowskiego Pniewy; pow. grójecki;
- kapusta kiszona od Pani Anny Goliszewskiej, Maciejowice, powiat garwoliński;
- syrop z kwiatów bzu czarnego z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gm. Łosice, powiat łosicki.
Zwycięzcy w kategorii gastronomia
- I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, które przygotowało kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym;
- II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach – Czerwone Korale za zupę chłodnik z pokrzywy oraz królika duszonego w piwie z zielonymi kopytkami i buraczkami zasmażanymi;
- III miejsce zajęła firma Na Gotowo Sp. z o.o. z Warszawy za krupnik tradycyjny oraz pierogi po staropolsku nadziane.
Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyły:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczydole Starym za zupę szczawiową z jajkiem oraz pyzy tarte nadziewane;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pogorzelcu za barszcz biały na zakwasie z mąki pośledniej pszennej i soku z kiszonych ogórków oraz kartoflane byki.
Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022”:
- w kategorii produktowej: kiełbasę swojską z Karniewa, kwas z buraków czerwonych, olej konopny;
- w kategorii gastronomia: kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym.
Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. Również tegoroczna edycja konkursu doskonale się do tego przyczyniła.