Aktualności - rolnictwo

Pozowane zdjęcie grupy osob Autor: archiwum UMWM

Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się kolejna edycja targów Smaki Regionów.

Wśród ponad 150 wystawców z całego kraju nie zabrakło producentów tradycyjnej i regionalnej żywności z Mazowsza. Z wystawcami i odwiedzającymi spotkała się członek zarządu Janina Ewa Orzełowska.

Mazowsze się promuje

Targi Smaki Regionów, to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przez trzy dni mieszkańcy Poznania oraz przybyli gości mogli rozkoszować się smakami całej Polski – począwszy od tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, na słodkich przekąskach kończąc. Na stoisku promującym województwo mazowieckie goście mogli lepiej poznać dziedzictwo kulinarne Mazowsza delektując się wyjątkowym smakiem najlepszych produktów takich firm jak: Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński, Gospodarstwo sadownicze MB Monika Bankiewicz, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim, Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o., Eterno S.C., Zielono Mi Agnieszka Jarosińska, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski.

Smakowe miody, sery, wędliny czy soki to jedynie skrawek długiej listy zaprezentowanych produktów regionalnych. Wśród nich były także rzemieślnicze piwa czy nalewki, a lokalne winnice udowodniły, że nasze wina spokojnie mogą konkurować z tymi zagranicznymi. Goście mogli wziąć udział w gotowaniu na żywo, podczas którego przygotowany został tradycyjny bigos. O oprawę muzyczną zadbał zespół Pogwizdani.

– Tego typu wydarzenia nie bez powodu cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem mieszkańców. Rośnie w nas bowiem świadomość zdrowego żywienia. Klienci coraz częściej poszukują, zdrowej, ekologicznej i nieprzetworzonej żywności, a właśnie taką można znaleźć u tutejszych wystawców – powiedziała członek zarządu janina Ewa Orzełowska.

Nasze kulinarne dziedzictwo

Podczas targów rozstrzygnięto Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Laureatom krajowego etapu konkursu zostały wręczone Perły 2021. Na liście najlepszych znalazły się także produkty z województwa mazowieckiego:

  • Smalec ze Świni Złotnickiej Białej z Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „KOWALSKI" Krzysztof Kowalski z Winniki, gm. Nasielsk,
  • Salceson czosnkowy z Karniewa z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski,
  • Miód pitny „Trójniak Urzecki" z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka" Renaty Rudolf z gm. Góra Kalwaria.

Perłę 2021 za najlepszą potrawę regionalną z województwa mazowieckiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za Zupę letnią ogórkową i Serowniki słowiańskie.

 


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony