Aktualności - rolnictwo
Mazowsze na targach Smaki Regionów
Na stoisku promującym województwo mazowieckie odwiedzający mogli poznać smak tradycyjnej, regionalnej żywności z Mazowsza.
Targi Smaki Regionów to nie tylko przegląd różnorodności smaków Polski, ale także promocja zdrowej, naturalnej żywności oraz produktów ekologicznych i regionalnych. To wydarzenie również dla świadomych konsumentów, poszukujących produktów wolnych od chemii i sztucznych dodatków. Oferowane produkty oddają autentyczne smaki, które kształtują naszą narodową kuchnię i stanowią źródło inspiracji dla nowoczesnych kulinarnych eksperymentów.
Jak każdego roku wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Targi odwiedziło ponad 30 tys. osób. W wydarzeniu wzięli udział wystawcy z 15 województw.
Stoisko Mazowsza
Na stoisku promującym województwo mazowieckie uczestnicy targów nie tylko mogli skosztować, ale także zakupić: tradycyjne pieczywo, nalewki, konfitury, soki, wędliny wędzone naturalnym drewnem, rzemieślnicze miody pitne bez dodatku barwników, aromatów i konserwantów.
Dla zwiedzających przygotowano liczne atrakcje m.in.: pokazy kulinarne, degustacje, warsztaty. Wiele z nich było skierowanych do dzieci po to, by poprzez zabawę nauczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych.
Mazowiecka firma ze złotym medalem
W trakcie wydarzenia ogłoszono zwycięzców konkursu o medal targów Smaki Regionów, do którego zgłoszono 85 produktów. Złoty Medal Targów zdobyła m.in. mazowiecka firma Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węglowski z Karniewa za ozory wołowe w galarecie.
Najlepsze regionalne potrawy
Rozstrzygnięto również konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrody laureatom wręczyli członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska oraz przewodniczący Sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich Leszek Przybytniak.
Nagrodę Perły 2023 za najlepszy produkt regionalny z województwa mazowieckiego otrzymały:
- Słonina z przyzuchą z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z gminy Karniewo,
- Mąka nadbużańska pszenną typ 550 „Jasna” z firmy EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o. o. z gminy Korczew nad Toczną,
- Żywy ocet czereśniowy Pana Daniela Siemiątkowskiego z „Michrowskiej Piwniczki” z gminy Pniewy.
Perłę 2023 za najlepszą potrawę regionalną z województwa mazowieckiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich ,,Ruskowianki” w Ruskowie za szczawiankę z łyżakami oraz nadbużański zawijaniec.
Radny Leszek Przybytniak otrzymał nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni”, która jest przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.