Aktualności - rolnictwo

Mazowsze na targach „Natura Food”

Przy stoisku stoi kobieta, opiera ręce o blat i patrzy się na mężczyznę, stojącego naprzeciwko i przyglądającego się folderom Autor: fot. Agnieszka Kalińska

W Łodzi odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie środkowo-wschodniej – XIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”.

Wyroby prezentowane na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających. Targi „Natura Food” odbyły się w dniach 17–19 września. To impreza poświęcona żywności ekologicznej oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. W tym roku uczestniczyło w nich blisko 150 firm, które zaprezentowały różnorodne bioprodukty. Łódzkie targi w Atlas Arenie, jak co roku, przyciągnęły kilkuset wystawców i tysiące zwiedzających, wśród których znaleźli się menedżerowie, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności.

Duże zainteresowanie mazowieckimi wyrobami

Stoisko Samorządu Województwa Mazowieckiego zaprezentowało oferty 9 wystawców. Odwiedzający targi poznali szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych m.in. z czarnego bzu, miodów, jabłek, serów, nalewek i olejów, a także wyroby z wikliny. Cieszyły się one szczególnym zainteresowaniem odwiedzających, którzy docenili wysoką jakość i kunszt mazowieckich produktów.

Targi „Natura Food” to świetna promocja regionu. Przedstawiciele mazowieckiego samorządu zachęcali do poznawania najciekawszych zakątków Mazowsza. Atlas Arena po raz kolejny stała się miejscem wymiany doświadczeń. Dla wystawców, uczestników targów oraz zaproszonych gości z całego kraju odbyły się branżowe spotkania, konferencje oraz szkolenia poświęcone zagadnieniom handlu i marketingu.

Producenci docenieni

Wystawcy z Mazowsza zostali również docenieni przez organizatorów. Na liście najlepszych produktów odznaczonych Złotym Medalem targów Natura Food & beECO 2021 znaleźli się: Franciszek Kesler za Olej Rzepakowy Keslera, Eterno s.c. za Konfiturę z Milanówka (truskawki z morwą). Wyróżnione zostały: Nalewki staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy sp. z o. o. za Nalewkę staropolską śliwkowo–wiśniową oraz Zielono Mi – Agnieszaka Jarosińska za borówkowy grzaniec bezalkoholowy.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony