Aktualności - rolnictwo
Mazowsze na targach Natura Food
Siedmiu wystawców z Mazowsza zaprezentowało swoje towary podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food.
Promocja i wymiana doświadczeń
Najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej przyciągnęło do Łodzi kilkuset wystawców i tysiące zwiedzających. W śród nich znaleźli się przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności.
Atlas Arena po raz kolejny stała się miejscem wymiany doświadczeń. Dla wystawców, uczestników targów oraz zaproszonych gości z całego kraju zorganizowano branżowe spotkania, konferencje oraz szkolenia poświęcone produktom ekologicznym oraz zdrowej żywności.
Mazowieckie wyroby
Na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego zaprezentowało oferty 7 wystawców. Oferowali oni odwiedzającym szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych m.in. tradycyjne wędliny, przetwory owocowo-warzywne, z borówek, jabłek, gruszek, soki owocowe, nalewki i oleje. Produkty zaprezentowane na mazowieckim stoisku cieszyły się szczególnym zainteresowaniem. Odwiedzający doceniali ich wysoką jakość i kunszt wykonania.
Targi Natura Food to także okazja do promocji regionu. Przedstawiciele Mazowsza zachęcali więc do poznawania najciekawszych zakątków regionu, wręczając gościom m.in. foldery i materiały promocyjne z ofertą turystyczno-kulturalną całego województwa.
Sukces mazowieckich produktów
Jakość i smak mazowieckich produktów docenili również organizatorzy targów. Na liście najlepszych wyrobów odznaczonych Złotym Medalem targów Natura Food & be ECO 2022 znalazł się Olej rzepakowy Keslera (producent – Franciszek Kesler), a wyróżnienie otrzymała Nalewka wiśniowo-porzeczkowa (producent – Nalewki Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o.). Ponadto Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla Najlepszego Produktu Regionalnego otrzymał Franciszek Kesler także za olej rzepakowy.