Mazowsze serce Polski nr 9
Smaki Mazowsza
CHLEB Z MYSZADEŁ
- 16 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 l letniej wody
- 10 dag drożdży
- 1 kg mąki tortowej
- 1 kg mąki żytniej
- po 2 garście siemienia lnianego, nasion słonecznika i pestek dyni
Pięć pierwszych składników mieszamy razem i odstawiamy na 20 min.
Po upływie tego czasu dodajemy mąkę tortową i żytnią oraz wszystkie nasiona. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do 3 podłużnych form chlebowych i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 190°C przez około godzinę.
Małe, ale dużo potrafią
Siemię lniane to ziarenka lnu pospolitego o ogromnym potencjale prozdrowotnym. Szczególnie polecane jest w schorzeniach układu pokarmowego, zaburzeniach gospodarki lipidowej oraz przy nadciśnieniu. Z kolei łuskane pestki słonecznika są źródłem wit. E, która odpowiada za płodność czy fitosteroli – niezwykle istotnych w walce z cholesterolem, chorobami serca i nowotworami. A pestki dyni to bogate źródło cynku, który poprawia odporność.
Polskie super-foods
Nie tylko modne egzotyczne ziarenka mają w sobie moc składników odżywczych. Większość z nich możemy zastąpić rodzimymi produktami. Oto zamienniki: quinoa – kasza jaglana, chia – siemię lniane, noni – czarny bez, goji – aronia, spirulina – jarmuż, acai – borówki.
I nalewki, i maskotki
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Myszadlanki” w Myszadłach (gm. Jadów) działa od 2019 r. Obecnie zrzesza ponad 20 członkiń, ale w szeregach są też mężczyźni. Wspólnie animują czas wolny mieszkańców oraz zajmują się promocją miejscowości. Prowadzą warsztaty z rękodzieła, organizują różnego rodzaju imprezy, festyny i wycieczki. Gospodynie robią pyszne wypieki, przetwory, soki, nalewki, szydełkowe maskotki, serwetki.