Mazowsze serce Polski nr 5
Smaki Mazowsza
Sójka „Mienianka”
Ciasto
- 1 kg mąki
- 1,5 szkl. mleka
- 10 dag drożdży
- 1,5 szkl cukru
- sok z jednej marchwi
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy
- 0,5 kostki masła
- 5 żółtek
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić w letnim mleku, pozostawić w ciepłym miejscu „aż się poruszą”, wtedy dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać długo i dokładnie, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz
- 1,5 szkl. ryżu sypkiego
- 3 szkl. mleka
- 0,5 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 0,5 szkl. marchwi odciśniętej z soku
- 20 dag maku
- 0,5 szkl. śmietany
Połączyć wszystkie składniki i podgrzewać, aż ryż spęcznieje. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki lub kwadraty, nakładać farsz, mocno skleić. Przed włożeniem do piekarnika posmarować sójki roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku przez około 30 minut lub do momentu aż sójki uzyskają złoty kolor.
Krótka historia o drożdżach
Drożdże to jednokomórkowe grzyby – żyją na podłożach zawierających cukry proste i przeprowadzają fermentację alkoholową. Drożdże dzieli się ze względu na zastosowanie,
a więc mamy: odżywcze, kefirowe, piekarnicze, winne, piwne. Zawierają wiele cennych witamin (m.in. z grupy B) i składników mineralnych (wśród nich wapń i żelazo). Wpływają one na właściwą kondycję włosów, skóry czy paznokci. Są też bogate w łatwo przyswajalne białko.
„Ptasi” specjał?
Nazwa tego specjału jest nieco myląca. Nie chodzi bowiem o ptaka, ale o duży pieróg z pysznym, sycącym nadzieniem. Sójka mazowiecka to przysmak z terenu wschodniego Mazowsza i choć nie do końca wiadomo, skąd pochodzi jej nazwa, właśnie pod tym określeniem została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego.
Nowoczesne gospodynie
Koło Gospodyń Wiejskich w Mieni działa od maja 2019 r. Panie chętnie angażują się w lokalne przedsięwzięcia, ale także organizują wiele wydarzeń: warsztaty kulinarne czy imprezy dla seniorów promujące aktywne spędzanie czasu. Aby zachęcić do wyjścia z domu po lockdownie, zorganizowały warsztaty z wypieku sójki mazowieckiej, chleba i ciasteczek. Zajęcia odbywały się w ramach projektu „Etnowakacje z kołem gospodyń wiejskich”, realizowanego przy wsparciu Samorządu Województwa Mazowieckiego.