Konkursy
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych rozstrzygnięty
Data publikacji | 2023-09-07 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych rozstrzygnięty |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy kulinarne |
Grupa docelowa | Zagrodowi producenci serów podpuszczkowych i kwasowych z województwa mazowieckiego |
Rok | 2023 |
Edycja | 7 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2023-07-03 |
Do VII edycji konkursu zakwalifikowano 30 serów mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionych w czterech kategoriach.
Do VII edycji konkursu zakwalifikowano 30 serów, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionych w czterech kategoriach regulaminowych:
- sery świeże
- sery dojrzewające
- sery pleśniowe
- sery kwasowe
W kategorii sery świeże
I miejsce za Roszczepski ser podpuszczkowy z pistacjami i żurawiną zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;
II miejsce za Przaśny ser zimnowędzony zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;
III miejsce za Wędzoną czosnkową nutę zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
Wyróżnienie za ser Puszek z chili zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
W kategorii sery dojrzewające
I miejsce za ser Trzepowski w typie parmezan - długo dojrzewający zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;
II miejsce za ser Owcorini zdobyła Magdalena Lewandowska z Śródborza, gmina Baboszewo, powiat płoński;
III miejsce za ser Żubrowa Dolina Goudy zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
III miejsce za ser typu Gouda zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;
Wyróżnienie za ser Popielata Kózka zdobyła Ola Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;
Wyróżnienie za ser Winna Krowa – ser krótko dojrzewający zdobył Jacek Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
Wyróżnienie Kapituły za Ser salami zdobyła Joanna-Dyga Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
W kategorii sery pleśniowe:
I miejsce za Ser w popiele z porostem białej pleśni „Puszek” zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki.
II i III miejsca nie przyznano.
W kategorii sery kwasowe:
I miejsce za Kremowy Twaróg Jersey zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
II miejsce za Krążek twarogowy w oleju zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,
III miejsce za Kozi twarożek zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;
Wyróżnienie za Ser twarogowy zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
Powiązane