Konkursy

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych rozstrzygnięty

Roszczepski ser podpuszczkowy Autor: fot. Grzegorz Żak
Data publikacji 2023-09-07
Tytuł/nazwa konkursu Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych rozstrzygnięty
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa Zagrodowi producenci serów podpuszczkowych i kwasowych z województwa mazowieckiego
Rok 2023
Edycja 7
Data zakończenia naboru w konkursie 2023-07-03

Do VII edycji konkursu zakwalifikowano 30 serów mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionych w czterech kategoriach.

Do VII edycji konkursu zakwalifikowano 30 serów, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionychczterech kategoriach regulaminowych:

  • sery świeże
  • sery dojrzewające
  • sery pleśniowe
  • sery kwasowe

W kategorii sery świeże

I miejsce za Roszczepski ser podpuszczkowy z pistacjami i żurawiną zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;

II miejsce za Przaśny ser zimnowędzony zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;

III miejsce za Wędzoną czosnkową nutę zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

Wyróżnienie za ser Puszek z chili zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

W kategorii sery dojrzewające

I miejsce za ser Trzepowski w typie parmezan - długo dojrzewający zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;

II miejsce za ser Owcorini zdobyła Magdalena Lewandowska z Śródborza, gmina Baboszewo, powiat płoński;

III miejsce za ser Żubrowa Dolina Goudy zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski; 

III miejsce za ser typu Gouda zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;

Wyróżnienie za ser Popielata Kózka zdobyła Ola Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;

Wyróżnienie za ser Winna Krowa – ser krótko dojrzewający zdobył Jacek Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;

Wyróżnienie Kapituły za Ser salami zdobyła Joanna-Dyga Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

W kategorii sery pleśniowe:

I miejsce za Ser w popiele z porostem białej pleśni „Puszek” zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki.

II i III miejsca nie przyznano.

W kategorii sery kwasowe:

I miejsce za Kremowy Twaróg Jersey zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

II miejsce za Krążek twarogowy w oleju zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,

III miejsce za Kozi twarożek zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;

Wyróżnienie za Ser twarogowy zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony