Informacje prasowe
Perełki kulinarne z Mazowsza wybrane

Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego! Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.
O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
Laureaci w grupie producentów indywidualnych:
Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze Laur |
Chleb Zagórski |
Iwona Korzeniewska z Serocka |
Wyroby cukiernicze Laur |
Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki |
Jadwiga Krzemińska z Cegłowa |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Laur |
Zieleńska szynka z nogą |
Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Laur |
Smalec z fasoli |
Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie” |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Laur |
Marynowane pędy czosnku chili |
Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin” |
Produkty mleczarskie Laur |
Gąsiorowski ser od Doroty |
Dorota Dyga z Gąsiorowa |
Miody Laur |
Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej |
Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne |
Napoje Laur |
Miód Pitny – „Trójniak Urzecki - Maliniak" |
Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii |
Wyroby piekarnicze Wyróżnienie |
Dosiniski chlebek |
Koło Gospodyń Wiejskich Dosin |
Wyroby cukiernicze Wyróżnienie |
Sernikowa Fantazja z dynią |
Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie |
Wyroby cukiernicze Wyróżnienie |
Tort tradycyjny |
Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie |
Smalec Gosi |
Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta” |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie |
Salcesonik Kazuński De Lux |
Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie |
Pasztet Wielkanocny |
Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa |
Ryby i przetwory rybne |
Sałatka Adwentowa Babci Władzi |
Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Wyróżnienie |
Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży |
Antoni Szpura ze Starej Kornicy |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Wyróżnienie |
Przez dobrego ojca wiśnie drylowane |
Roman Gogół z Granic |
Produkty mleczarskie |
Kremowy twaróg Jersey z żurawiną |
Olga Zaboklicka z Jaczewa |
Miody Wyróżnienie |
Miód Kampinoski Wielokwiatowy |
Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy |
Napoje Wyróżnienie |
Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” |
Kacper Lubaszka z Warszawy |
Napoje Wyróżnienie |
Nalewka z derenia „Dereniówka” |
Wioletta Nagórka z Ugniewa |
Laureaci w grupie przedsiębiorców:
Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby pochodzenia roślinnego Laur |
Chleb żytni z bakaliami |
Piekarnia Paweł Milewski z Sońska |
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Laur |
Pastrami wołowe |
Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki |
Wyroby pochodzenia roślinnego Wyróżnienie |
Bułka drożdżowa nadziewana BIO |
Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa |
Wyroby pochodzenia roślinnego Wyróżnienie |
Paprykowa salsa z miętową nutą |
Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie |
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie |
Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g) |
Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe |
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie |
Szynka Dworska |
Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa |
Napoje Wyróżnienie |
Wino Musujące Souvignier Gris-Johanniter |
Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa |
Inne Wyróżnienie |
Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą |
Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka |
Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl
Załączniki:
-
Marszałek Adam Struzik na wspólnym zdjęciu z nagrodzonymiMarszałek Adam Struzik na wspólnym zdjęciu z nagrodzonymi
Podgląd
Rozmiar: 747.08 KB, JPG -
Radosław Rybicki_Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.MP3
Podgląd
Rozmiar: 1.88 MB, MP3