Informacje, ogłoszenia i przedsięwzięcia

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych

Pokrojony w plastry żółty ser. Obok jest naczynie z konfiturą do sera Autor: fot. Grzegorz Żak
Data publikacji 2022-07-08
Tytuł/nazwa konkursu Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa producenci podpuszczkowych serów zagrodowych
Rok 2022
Edycja 6
Data zakończenia naboru w konkursie 2022-07-19
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4 03-469 Warszawa wydzialrolnictwa@mazovia.pl
Opis Do konkursu można zgłaszać trzy kategorie serów uzyskiwanych przy pomocy podpuszczki: sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Do VI edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych zakwalifikowano 19 serów podpuszczkowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów.

Wyniki VI edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych

 Kapituła Konkursu wyłoniła Laureatów i wskazała Wyróżnionych w trzech kategoriach regulaminowych:

  • sery świeże
  • sery dojrzewające
  • sery pleśniowe

W kategorii sery świeże:

  • I miejsce za Ser świeży wędzony krowi z czarnuszką zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • II miejsce za Kulki włoskie w oleju zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
  • III miejsce za Ser podpuszczkowy w typie halloumi zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;

Wyróżnienie za Ser borówkowy z miodem zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyce-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski.
Wyróżnienie Kapituły za  ser Ricotta zdobyła Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

W kategorii sery dojrzewające

  • I miejsce za ser Czerwona krowa zdobyła Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
  • I miejsce za Ser żółty Gąsiorowski zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;
  • II miejsce za ser Caciotta zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;        
  • III miejsce za Trzepowski ser wędzony z pomidorem, czosnkiem i bazylią zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka;

Wyróżnienie Kapituły za Ser kozi, wędzony, krótko dojrzewający zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydeł, gmina Jakubów, powiat miński.

W kategorii sery pleśniowe

  • I miejsca nie przyznano
  • II miejsce za Ser pleśniowy „Pleśniak” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • III miejsca nie przyznano.

Ogłoszenie konkursowe

Konkurs skierowany jest do mazowieckich producentów podpuszczkowych serów zagrodowych. Zasady konkursu określa regulamin VI edycji konkursu.

Zgodnie z regulaminem konkurs obejmuje trzy kategorie serów uzyskiwanych przy pomocy podpuszczki: sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Zainteresowani zgłaszają chęć udziału w konkursie poprzez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie na adres:

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa

lub drogą mailową na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl .

Zgodnie z regulaminem zgłoszenia będą przyjmowane do 19 lipca 2022 r. Osoby, które na czas prześlą formularz zgłoszeniowy, zostaną powiadomione o terminie i sposobie dostarczenia ocenianych produktów. Konkurs zostanie rozstrzygnięty 27 lipca 2022 r. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Warszawie.

Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr telefonu 22 59 79 116 oraz 22 59 79 352 lub adresem mailowym: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl , agnieszka.kalinska@mazovia.pl .

 

Załączniki:

  • Formularz zgłoszeniowy
    Rozmiar: 18.82 KB, DOCX
  • Regulamin z załącznikami
    Rozmiar: 199.57 KB, PDF

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony