Informacje, ogłoszenia i przedsięwzięcia
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych
Data publikacji | 2022-07-08 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy kulinarne |
Grupa docelowa | producenci podpuszczkowych serów zagrodowych |
Rok | 2022 |
Edycja | 6 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2022-07-19 |
Departament | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Dane kontaktowe | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4 03-469 Warszawa wydzialrolnictwa@mazovia.pl |
Opis | Do konkursu można zgłaszać trzy kategorie serów uzyskiwanych przy pomocy podpuszczki: sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe. |
Do VI edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych zakwalifikowano 19 serów podpuszczkowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów.
Wyniki VI edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych
Kapituła Konkursu wyłoniła Laureatów i wskazała Wyróżnionych w trzech kategoriach regulaminowych:
- sery świeże
- sery dojrzewające
- sery pleśniowe
W kategorii sery świeże:
- I miejsce za Ser świeży wędzony krowi z czarnuszką zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
- II miejsce za Kulki włoskie w oleju zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
- III miejsce za Ser podpuszczkowy w typie halloumi zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;
Wyróżnienie za Ser borówkowy z miodem zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyce-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski.
Wyróżnienie Kapituły za ser Ricotta zdobyła Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
W kategorii sery dojrzewające
- I miejsce za ser Czerwona krowa zdobyła Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
- I miejsce za Ser żółty Gąsiorowski zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;
- II miejsce za ser Caciotta zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;
- III miejsce za Trzepowski ser wędzony z pomidorem, czosnkiem i bazylią zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka;
Wyróżnienie Kapituły za Ser kozi, wędzony, krótko dojrzewający zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydeł, gmina Jakubów, powiat miński.
W kategorii sery pleśniowe
- I miejsca nie przyznano
- II miejsce za Ser pleśniowy „Pleśniak” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
- III miejsca nie przyznano.
Ogłoszenie konkursowe
Konkurs skierowany jest do mazowieckich producentów podpuszczkowych serów zagrodowych. Zasady konkursu określa regulamin VI edycji konkursu.
Zgodnie z regulaminem konkurs obejmuje trzy kategorie serów uzyskiwanych przy pomocy podpuszczki: sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.
Zainteresowani zgłaszają chęć udziału w konkursie poprzez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie na adres:
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
lub drogą mailową na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl .
Zgodnie z regulaminem zgłoszenia będą przyjmowane do 19 lipca 2022 r. Osoby, które na czas prześlą formularz zgłoszeniowy, zostaną powiadomione o terminie i sposobie dostarczenia ocenianych produktów. Konkurs zostanie rozstrzygnięty 27 lipca 2022 r. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Warszawie.
Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr telefonu 22 59 79 116 oraz 22 59 79 352 lub adresem mailowym: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl , agnieszka.kalinska@mazovia.pl .