Aktualności

Podsumowanie spotkania grupy roboczej „Bezpieczna żywność”

Podsumowanie spotkania grupy roboczej Autor: fot. materiał opracowany przez Wydział Rozwoju i Zarządzania Regionalną Strategią Innowacji w Departamencie Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich.

We wtorek 19 listopada 2024 roku odbyło się kolejne spotkanie grupy roboczej ds. inteligentnej specjalizacji, tym razem poświęcone tematowi „Foodtech – nowe technologie zmieniające codzienność”.

Wydarzenie przyciągnęło wielu uczestników, w tym członkinie i członków grupy roboczej oraz zaproszonych ekspertów i gości. Spotkanie było doskonałą okazją do analizy wyzwań i możliwości rozwoju technologii w sektorze spożywczym oraz oceny pozycji polskiego foodtechu na tle Europy.

Najważniejsze elementy spotkania

  • Prezentacja dr. hab. Lecha Adamczaka „Pakowanie żywności - wyzwania, problemy, normy” przedstawiła aktualne metody oraz wyzwania związane z pakowaniem produktów mięsnych. Ekspert podkreślił znaczenie norm, ale także innowacji w opakowaniach, które wpływają zarówno na bezpieczeństwo, jak i jakość żywności.
  • Inspirująca prelekcja Piotra Grabowskiego „Jak polski foodtech goni Europę Zachodnią?” ukazała dynamiczny rozwój polskich startupów w branży spożywczej. Prelegent omówił potencjał innowacyjny polskich firm oraz wskazał na wyzwania, takie jak potrzeba dostępu do finansowania czy konieczność budowania rozpoznawalności na międzynarodowych rynkach.
  • Panel dyskusyjny na temat „Perspektywy i przyszłe wyzwania branży spożywczej”, w którym udział wzięli dr hab. Lech Adamczak, Małgorzata Białczak, Piotr Grabowski oraz Michał Misztal, był przestrzenią do dyskusji na temat kluczowych trendów, takich jak ekologia, żywność genetycznie modyfikowana czy rosnące wymagania konsumentów w zakresie podnoszenia jakości, ale nie kosztem ceny.

Networking i nowe możliwości

Spotkanie zakończyło się moderowanym networkingiem, który umożliwił uczestnikom nawiązanie wartościowych kontaktów oraz wymianę doświadczeń. W przyjaznej atmosferze pojawiły się ciekawe pomysły na współpracę oraz inspiracje do dalszego działania w kierunku rozwoju innowacji.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział i cenne pytania do prelegentów. Wspólnie tworzymy przyszłość polskiego foodtechu i pracujemy nad rozwiązaniami, które zmieniają naszą codzienność na lepsze.

Zapraszamy na ostatnie w tym roku spotkanie grupy roboczej, które odbędzie się już 26 listopada 2024 roku i poświęcone będzie obszarowi “Wysoka jakość życia”.

Szczegóły i rejestracja


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony