Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Siedlisko Leluja
Siedlisko Leluja położone jest w miejscowości Wielgolas – około 70 km od Warszawy – w kierunku na Pułtusk. Jest to teren Puszczy Białej objęty programem Natura 2000.
W siedlisku prowadzimy działalność ekologiczną. Zajmujemy się hodowlą kóz oraz koników polskich. Zapraszamy dzieci i młodzież w każdym wieku. Na miejscu udostępniamy: plac zabaw z torem przeszkód, tyrolkę, stodołę przystosowaną na prowadzenie zajęć plastycznych i warsztatów o różnej tematyce, wiatę z piecem chlebowym i tradycyjną kuchnią z fajerkami, a także miejsce na ognisko i staw kąpielowy. Mamy również bazę noclegową w blisko 100-letniej oryginalnej chacie kurpiowskiej oraz w stodole.
W naszym siedlisku znajduje się jedyne w Polsce „Muzeum Sakralnej Sztuki Ludowej Maryjkowo”. Pobyt u nas pozwala na bliski kontakt z przyrodą oraz przekonuje, jak w prosty sposób można zorganizować czas dzieciom. Uczymy szacunku do przyrody oraz pokazujemy jak przetworzyć i wykorzystać do zabawy przedmioty codziennego użytku.
Staramy się czerpać z natury jak najwięcej. Pieczemy domowy chleb na zakwasie, robimy makarony i sezonowe przetwory. Jednak największa część naszych produktów to sery podpuszczkowe. Wytwarzamy sery z mleka krowiego oraz mleka koziego, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Obecnie mamy w ofercie Sery Wielgoleskie z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, bazylią, papryką wędzoną, chili, Ser Lelujowy wędzony oraz wiele innych serów z dodatkami sezonowymi, w tym sery twarogowe i długodojrzewające. Dbamy o to, żeby nasze sery były wykonane z najlepszych składników, a własnoręczny sposób produkcji zapewnia ich unikalny smak.
Kontakt:
Monika Żurawska
Wielgolas 25
07-215 Obryte
Telefon +48 512 291 685
siedliskoleluja@o2.pl