Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Pasieka Miodny Dudek
Kontynuuję pszczelarskie tradycje rodzinne od czterech pokoleń. Produkty to miody, pyłek pszczeli, pierzga, wosk i propolis. Główne miejsce pasieki to Chotomów, gmina Jabłonna, w której tradycje pszczelarskie sięgają początku XIV wieku. Pierwsze pisane wzmianki o pszczelarstwie na tym terenie pochodzą z 1369 roku i znajdują się w zapisach biskupstwa płockiego.
Ze względu na poszukiwanie atrakcyjnych produktów w trakcie sezonu, pasieka przewożona jest do kilku różnych miejsc położonych na terenie Mazowsza. Jednocześnie gospodarka wędrowna staje się dobrym sposobem edukacji początkujących pszczelarzy i promocji pszczelarstwa poza miejscem zamieszkania. W okresie jesiennym, który jest decydujący o kolejnym sezonie, podaję pszczołom herbaty z różnych ziół rosnących na łąkach i w lasach Chotomowa. W efekcie wczesną wiosną rodziny pszczele, także w oparciu o kolejne podawane zioła, szybko dochodzą do dużej siły, by w okresie gdy zakwitają pierwsze pożytki, były w możliwie najlepszej kondycji i przyniosły nektar. Pozyskiwanie miodu odbywa się w pracowni, która spełnia podstawowe wymagania higieniczno-epidemiologiczne sprawdzane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii z Nowego Dworu Mazowieckiego, w ramach decyzji na sprzedaż bezpośrednią miodu nr 14 085 602. Realizując działania ekologiczne, propaguję proces sadzenia drzew miododajnych, w tym lip, by kolejne pokolenia mogły utrzymywać pszczoły.
Ponadto geologiczny układ gleb w rejonie Jabłonnej, Serocka i Wieliszewa posiada unikatowy w skali kraju układ, który prawdopodobnie powoduje niespotykany nigdzie w Polsce skład soków i aminokwasów w roślinach, tym samym w nektarze, a następnie w pozyskiwanym miodzie. Jest to chyba najbardziej unikatowa wartość, jaką „produkty z ula” z mojej pasieki mogą wnieść do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Kontakt:
Marek Dudek
ul. Ogrodowa 17
05-123 Chotomów
Telefon +48 790 457 689
myy.box@gmail.com
www.pasieka.waw.pl