Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw
Jesteśmy niewielką rodzinną firmą ulokowaną w ciekawym turystycznie regionie przełomu Wisły, w pobliżu Kazimierza Dolnego, Puław i Czarnolasu. Istniejemy od 1993 roku.
Naszym celem jest dostarczenie Państwu tradycyjnych polskich przetworów wytwarzanych domowymi metodami. I tak w naszej ofercie znajdziecie Państwo m.in. syropy z soku odsączonego z owoców a nie koncentratu; powidła bez dodatku cukru (same owoce przetarte i zagęszczone); tradycyjne, owocowe i słodkie konfitury, polskie kompoty; marynowane jędrne warzywa i grzyby leśne w delikatnej słodko
- kwaśnej zalewie; kiszonki z polskimi świeżymi przyprawami i wiele innych doskonałych produktów.
Tradycyjne przetwory ponieważ:
-
Tradycyjne receptury
Nasze produkty przygotowujemy według wypróbowanych przepisów z XIX i pocz. XX wieku. To oznacza, że nie znajdziecie w nich Państwo sztucznych dodatków takich jak konserwanty, emulgatory, barwniki, aromaty i inne polepszacze.
-
Świeży surowice i tradycyjne dodatki
Nasze przetwory przygotowane są ze świeżych, ręcznie przebranych owoców, warzyw, przypraw z naturalnymi dodatkami takimi jak cukier czy ocet, bez składników chemicznych.
-
Proste metody produkcji
Stosowane przez nas metody przetwórcze są jak najprostsze, w dużej mierze ręczne takie, jakie stosowane były w domach od wieków. Nie stosujemy skomplikowanych technologii dzięki czemu udaje się nam zachować wiele właściwości i wartości zawartych w świeżych owocach i warzywach. Surowców do produkcji dostarczają nam okoliczne gospodarstwa.
Klimat, duże nasłonecznienie, zróżnicowane gleby, sięgające do średniowiecza tradycje ogrodnicze naszego regionu sprzyjają uprawie różnorodnych owoców i warzyw. Dzięki temu dysponujemy świeżym, doskonałym surowcem.
Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw
Pająków 25B
26-704 Przyłęk
Tel.: 677 50 23