Aktualności - rolnictwo

Znamy zwycięzców konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Tort bezowy z owocami Autor: Grzegorz Żak

Za nami wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W jubileuszowej edycji konkursu uczestniczyli producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza.

Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. Również tegoroczna edycja konkursu doskonale się do tego przyczyniła. Jak co roku finał regionalny został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. 

 W kategorii Produkt wpłynęło 35 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 4 drużyny. Ostatecznie komisje w obu kategoriach miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy charakteryzowały się głęboką tradycją zakorzenioną w kulturze regionu i podzielone były na kategorie:

  • produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
  • napój regionalny;
  • inny produkt regionalny;
  • część gastronomiczna.

Spośród dostarczonych komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień.

Produkty zwycięskie to:

  • kiełbasa swojska z Karniewa (pow. makowski) z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski,
  • żółty ser Gąsiorowski od Joanny Dyga z Białej Tynki (pow. legionowski)
  • mleko w proszku z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach,
  • miód nektarowo-spadziowy od Bogny Kijewskiej-Milewskiej z Pasieki Miodomilowy Las,
  • powidła śliwkowe z miodem od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka",
  • sos pomidorowy słodko-kwaśny od Anny Goliszewskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „U Ani",
  • olej konopny tłoczony na zimno od Krzysztofa Kowalskiego z Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „KOWALSKI",
  • tort owocowy od Jadwigi Wołynik,
  • Napój Bazyliada z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach (pow. łosicki),
  • miód pitny „Trójnik Urzecki" od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka",
  • ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w Kapuście z firmy Zając w Kapuście A.M. Brońka Wyrób Ciasta Drożdżowego.

Wyróżnienia w kategorii produktowej zdobyły:

  • pasztet indyczy od Małgorzaty Kwiatkowskiej,
  • twarożek Pogorzelski od Agnieszki Piętki – Swojskie wyroby mleczne,
  • miód nawłociowy od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka",
  • ocet z dzikich jabłek i owoców róży od Grzegorza Paczewskiego,
  • syrop buraczany z Iłowa od Andrzeja Ciołkowskiego i Tomasza Ciołkowskiego,
  • nalewka Sekretna malwa od Haliny Nałęcz,
  • Sodziaki od Teresy Krzyczkowskiej,
  • Koza prostyńska od Marty Deniszewskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „Kozie Sioło" w Prostyni.

Gastronomia

W kategorii gastronomia zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, które przygotowało Zupę letnią ogórkową oraz Serowniki słowiańskie. II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Cząstkowie Polskim za Czosnowski barszcz z królika oraz Królewski comber. III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku za Barszcz szczawiowy z jajkiem od zielononóżki i kleksem kwaśnej śmietany oraz Kotleciki gryczane na marchewce z chrzanem sosem grzybowym podlane.

Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyło: Koło Gospodyń Wiejskich Pogorzelanki za Pyzę pogorzelską z buraczki na zimno z jabłkiem.

 Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2021”:

  • w kategorii produktowej: Salceson czosnkowy z Karniewa, Kwas z buraków czerwonych, Smalec ze Świni Złotnicka Biała, Miód pitny „Trójniak Urzecki";
  • w kategorii gastronomia: Zupę letnią ogórkową oraz Serowniki słowiańskie.

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony