Mazowsze serce Polski nr 6
Smaki Mazowsza
Kilka słów o rabarbarze...
Ciasto rabarbarowe na maślance
ciasto (przepis na blaszkę 25x25 cm)
- 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. oleju
- około 300 g rabarbaru
- 2 łyżeczki cukru
Kruszonka
- 150 g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- około 5 łyżek mąki
Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy maślankę, olej oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto. Następnie do miski dajemy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę – wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy około 40 min. w temp. 180 stopni.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Gajowianki" z Gaju (gm. Zabrodzie).
Źródło: „Wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie, wyjątkowe smaki.
Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego” wydana przez Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Nie tylko ciasta i tarty
Słodkie rabarbarowe ciasta są tradycyjnym deserem w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, dlatego też rabarbar jest tam określany jako „roślina ciastowa” (ang. pie plant). Ale to nie jedyne jego zastosowanie kulinarne. Oprócz kompotów i dżemów, można go również wykorzystać jako bazę smakową domowych lodów.
Warzywo, nie owoc
Rabarbar jest rośliną należącą do rodziny rdestowatych. Wywodzi się z terenów Azji, Syberii i Bułgarii. W Polsce najpowszechniej występuje rabarbar ogrodowy, zwany również rzewie-
niem ogrodowym. Wyglądem przypomina seler naciowy – obie rośliny mają zbliżoną strukturę i chrupkość oraz bardzo soczysty miąższ.
Aktywne pokolenia
„Gajowianki” działają od marca 2019 r. Są kołem wielopokoleniowym, zrzeszającym dwadzieścia gospodyń i ośmiu gospodarzy. Koło organizuje warsztaty, imprezy oraz włącza się w wiele działań na terenie gminy. Szczególnie bliski ich sercu jest organizowany co roku piknik rodzinny,
integrujący mieszkańców Gaju (powiat wyszkowski) i okolicznych wiosek. Poprzez swoje działania starają się podtrzymywać tradycje kulinarne i kulturowe oraz propagować postawy patriotyczne i prospołeczne wśród młodzieży.