Mazowsze serce Polski nr 6

Smaki Mazowsza

Podglądowe zdjęcie ciasta rabarbarowego. Autor: FOT. MALGORZATAHAGGU/PIXABAY.COM

Kilka słów o rabarbarze...

Ciasto rabarbarowe na maślance

ciasto (przepis na blaszkę 25x25 cm)

  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • około 300 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki cukru

Kruszonka

  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • około 5 łyżek mąki

Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy maślankę, olej oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto. Następnie do miski dajemy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę – wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy około 40 min. w temp. 180 stopni.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Gajowianki" z Gaju (gm. Zabrodzie).
Źródło: „Wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie, wyjątkowe smaki.
Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego” wydana przez Samorząd Województwa Mazowieckiego.


 Nie tylko ciasta i tarty

Słodkie rabarbarowe ciasta są tradycyjnym deserem w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, dlatego też rabarbar jest tam określany jako „roślina ciastowa” (ang. pie plant). Ale to nie jedyne jego zastosowanie kulinarne. Oprócz kompotów i dżemów, można go również wykorzystać jako bazę smakową domowych lodów.


Warzywo, nie owoc

Rabarbar jest rośliną należącą do rodziny rdestowatych. Wywodzi się z terenów Azji, Syberii i Bułgarii. W Polsce najpowszechniej występuje rabarbar ogrodowy, zwany również rzewie-
niem ogrodowym. Wyglądem przypomina seler naciowy – obie rośliny mają zbliżoną strukturę i chrupkość oraz bardzo soczysty miąższ.


Aktywne pokolenia

„Gajowianki” działają od marca 2019 r. Są kołem wielopokoleniowym, zrzeszającym dwadzieścia gospodyń i ośmiu gospodarzy. Koło organizuje warsztaty, imprezy oraz włącza się w wiele działań na terenie gminy. Szczególnie bliski ich sercu jest organizowany co roku piknik rodzinny,
integrujący mieszkańców Gaju (powiat wyszkowski) i okolicznych wiosek. Poprzez swoje działania starają się podtrzymywać tradycje kulinarne i kulturowe oraz propagować postawy patriotyczne i prospołeczne wśród młodzieży.

 


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony