Mazowsze serce Polski nr 11

Smaki Mazowsza

owoce pigwy leżą na ozdobnej paterze Autor: Shutterstock/Monia_Food_Art_Photo

Zapraszamy czytelników do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko!) na adres: sercepolski@mazovia.pl

Nalewka z pigwy

  • 1 kg pigwy
  • 2 kg cukru
  • 1 l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1

Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki, zasypać warstwami cukru w szklanym słoju. Słój przykryć gazą lub płótnem. Po tygodniu sok zlać do butelek. Można go dodawać do herbaty zamiast cytryny. Pozostałe owoce zalać spirytusem w słoju, który następnie należy szczelnie zamknąć. Nalewka jest gotowa po 6–8 tygodniach, należy ją wtedy przelać do butelek. Pozostałe po odsączeniu alkoholu owoce można zasypać cukrem, szczelnie zakręcić i używać jako bakalii do pieczenia keksu.

Przepis pochodzi z publikacji Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie pt. „Poznajemy smaki Mazowsza. Przepisy na tradycyjne i regionalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe”.

Jabłko Adama… i Afrodyty

Według niektórych legend to owoc pigwy skusił Ewę w raju. Te owoce są też słynnym symbolem miłości – jabłkiem Afrodyty. Według ateńskiego prawa Solona tę twardą i dosyć niesmaczną pigwę powinny spożywać panny młode przed nocą poślubną na cześć bogini miłości. Ten zwyczaj zachował się w niektórych krajach bałkańskich do dzisiaj.

Źródło zdrowia

Przetwory z pigwy lub pigwowca to idealna propozycja na jesień i zimę. Są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, a więc pomagają walczyć z infekcjami i wzmacniają odporność. Mają też wyjątkowy smak, a można zrobić je bez trudu w domu. Przetworzona pigwa w herbacie z powodzeniem zastąpi cytrynę. Jest też świetnym materiałem na konfitury, dżemy czy likiery. Co ciekawe, niedojrzałe w trakcie przetwarzania termicznego zmieniają barwę na silnie pomarańczowo-czerwoną.

Nie mylić z pigwowcem

Pigwa i pigwowiec mają podobne nazwy, ale to nie jest ta sama roślina. Pigwa to biało kwitnące nieduże drzewo, pigwowiec zaś to krzew obsypany najczęściej czerwonymi kwiatami.

 


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony