Aktualności - kultura, promocja, turystyka

Rekordowa frekwencja w sierpeckim skansenie

Występ zespołu Folklorystycznego „Kurpianka – Cepelia” z Kadzidła: śpiewający w strojach ludowych, znajdujący się na scenie. Autor: fot. Dariusz Krześniak

Blisko 6 tys. gości odwiedziło Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w ciągu pierwszych dni maja. Znane już cykliczne  wydarzenie „Gotowanie na polanie” przyciągnęło do skansenu ponad 2 tys. osób.

Wydarzenie uroczyście otworzył marszałek Adam Struzik. Tuż po inauguracji rozpoczęto konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, czyli najbardziej wyczekiwany punkt spotkania. Rozchodzący się aromat regionalnych potraw spowodował żywe zainteresowanie wszystkich gości.

Najlepsze smaki wybrane

Zadanie konkursowe polegało na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu, w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser i napój. W tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 18 potraw.

Laureaci

  • w kategorii zupa: czernina z szarymi kluchami przygotowana przez KGW „Dziarskie babki" w Podkrajewie,
  • w kategorii danie główne: gołąbek z kaczki w kapuście modrej z ziemniakami i sałatką polną wykonany przez KGW w Lelicach,
  • w kategorii deser: placek drożdżowy ze śliwkami przygotowany przez Marzenę Siedlecką,
  • w kategorii napój: nalewka z pokrzywy, miodu i cytryny Krystyny Samsel.

Dawne zwyczaje wciąż żywe

Poza kulinarnymi popisami i próbowaniem znakomitych potraw, w wybranych zagrodach wiejskich odbywały się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w., m.in. pokaz bronowania, sadzenia ziemniaków, siania lnu siewnikiem i z płachty, prania i maglowania bielizny. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzieli się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzili tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów.

I młodsi, i ci trochę starsi spróbowali swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków, a w dworze z Uniszek Zawadzkich zwiedzający przypatrywali się procesowi przygotowywania domowego makaronu.

Na scenie z weselnym widowiskiem obrzędowym wystąpił Zespół Folklorystyczny „Kurpianka – Cepelia” z Kadzidła.

Dzień Dziecka w skansenie

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu nie zwalnia tempa. Już 1 czerwca zaprasza na niezwykły „Dzień Dziecka w skansenie”.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony