Konkursy
Smak ekologicznej żywności
Tytuł/nazwa konkursu | Smak ekologicznej żywności |
---|---|
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy ekologiczne |
Grupa docelowa | uczniowie z dwóch grup wiekowych, tj. klas IV–VI oraz klas VII–VIII szkół podstawowych |
Rok | 2022 |
Edycja | 19 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2022-04-29 |
Departament | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Dane kontaktowe | (22) 59 79 116 |
Znamy już zwycięzców XIX edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”!
Rozstrzygnięcie konkursu „Smak ekologicznej żywności”
Dzięki konkursowi młodzi ludzie poszerzają wiedzę o ekologii i poznają korzyści płynące ze spożywania żywności ekologicznej. Finał odbył się 31 maja 2022 r. w Warszawie. Do konkursu zgłosiło się 16 mazowieckich szkół podstawowych. Ostatecznie w finale wzięło udział 38 uczniów. Spośród nich wyłoniono po trzech zwycięzców (I, II, III miejsce) w każdej kategorii wiekowej.
W kategorii klasa IV–VI
- I miejsce: Kacper Krawczyk ze Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Lesznie, powiat przasnyski,
- II miejsce: Julia Bienias z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 34 w Radomiu,
- III miejsce Julia Tęga z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach.
W kategorii klasa VII-VIII
- I miejsce: Joanna Murdza z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 34 w Radomiu,
- II miejsce: Lena Kołakowska z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach,
- III miejsce: Zuzanna Zagórska ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku.
Laureatom w obu kategoriach wiekowych za zajęcie I, II, i III miejsca wręczono nagrody rzeczowe w postaci sprzętu elektronicznego, pomocnego w codziennej nauce. Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki – drobne urządzenia elektroniczne i materiały promujące Mazowsze.
Nagrody i podziękowania dla laureatów, uczestników i nauczycieli w imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego wręczyła członek zarządu Janina Ewa Orzełowska oraz zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Daniel Łaga.
Ogłoszenie o konkursie
Formuła konkursu polegać będzie na sprawdzeniu wiedzy uczniów dotyczącej rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej.
Konkurs ma celu:
- pogłębianie wiedzy na temat ekologii i ekologicznej żywności,
- podnoszenie świadomości młodych konsumentów poprzez promowanie certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego,
- kształtowanie postaw zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży,
- wymiana doświadczeń między placówkami oświatowymi, integracja uczniów.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 29 kwietnia 2022 r.
Regulamin konkursu, oświadczenie oraz formularz zgłoszeniowy stanowią załączniki do uchwały nr 353/305/22 Zarządu Województwa Mazowieckiego.
Informacje dodatkowe można uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 116.