Konkursy
Wyniki V edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej
Data publikacji | 2022-10-13 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | V edycja Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy fotograficzne |
Grupa docelowa | mieszkańcy Mazowsza |
Rok | 2022 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2022-08-31 |
Departament | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Dane kontaktowe | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, tel. 22 59 79 352 lub 22 59 79 116 |
Opis | konkurs dla wszystkich miłośników fotografii kulinarnej |
Znamy laureatów V edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.
Wyniki konkursu
Spośród 139 nadesłanych fotografii komisja konkursowa nagrodziła 19 zdjęć i przyznała 9 wyróżnień. Nagrody rzeczowe zostaną wręczone laureatom podczas Mazowieckiej Gali Aktywizacji Obszarów Wiejskich, która odbędzie się w listopadzie br. w Europejskim Centrum Matecznik Mazowsze w Otrębusach.
Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:
Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych
Produkty nieprzetworzone:
I miejsce – Perła Urzecza Miód Nawłociowy - Dominika Robaszkiewicz z Warszawy,
II miejsce – Papryka przytycka - Przemysław Grzelak z Sierpca,
III miejsce – Czosnek latowicki - Agata Warczachowska z Mochowa.
Wyróżnienia – Produkty nieprzetworzone:
- Papryka przytycka – Agnieszka Brzegowska z Kozienic.
Produkty przetworzone:
I miejsce – Ogórki kiszone z liściem dębu – Renata Sobieraj z Warszawy,
II miejsce – Fafernuchy - Katarzyna Michalska,
III miejsce – Ogórki kiszone z liściem dębu – Urszula Sobieszek z Piastowa,
III miejsce – Fafernuchy – Michał Szeląg z Ostrołęki.
Wyróżnienia – Produkty przetworzone:
- Amoniaczki – Katarzyna Kolasińska z Głowaczowa.
Potrawy:
I miejsce – Pierogi z jagodami z Myszyńca – Nina Jóźwik z Płocka,
II miejsce – Placki ziemniaczane pieczone na blasze – Ewa Dudzińska z Radomia,
III miejsce – Marchwianka – Paweł Ochman z Warszawy.
Wyróżnienia – Potrawy:
- Gruduskie szaraki – Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.
Napoje:
I miejsce – Domowa nalewka z tarniny – Magdalena Burska z Czernic Borowych,
II miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej – Piotr Soroka z Łosic,
III miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu - Aneta Warowna z Trojanowa.
Wyróżnienia – Napoje:
- Piwo kozicowe – Dominik Orłowski z Warszawy,
- Syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej – Iza Grzelak z Mochowa.
Kategoria: Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
Produkty nieprzetworzone:
I miejsce – Miód kurpiowski – Ewa Dudzińska z Radomia,
II miejsce – Miód lipowy Lipczak – Olga Żaboklicka z Warszawy,
III miejsce – Miód leśny z kruszyną leśną – Renata Rudolf z Góry Kalwarii.
Wyróżnienia – Produkty nieprzetworzone:
- Miód nawłociowy – Daria Grzelak z Mochowa,
- Miód spadziowy – Karolina Górlicka z Chlewisk.
Produkty przetworzone :
I miejsce – Powidła śliwkowe bez dodatku cukru – Malwina Obarska z Pionek,
II miejsce – Chleb staropolski – Urszula Leśniak z Radomia,
III miejsce – Twaróg półtłusty – Aleksander Malinowski z Sokołowa Podlaskiego.
Wyróżnienia – Produkty przetworzone:
- Chutney z dyni – Patrycja Jenda z Dębego Wielkiego.
Wyróżnienie – Napoje:
- Naturalny sok jabłkowy – Karolina Pacek z Warszawy.
Ogłoszenie konkursowe
Wszystkich miłośników fotografii kulinarnej zapraszamy do udziału w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej. Mamy nadzieję, że dziedzictwo kulinarne Mazowsza będzie stanowić bogatą inspirację dla nadsyłanych zdjęć w tegorocznej odsłonie konkursu.
Głównym celem konkursu jest upowszechnianie mody na fotografię kulinarną oraz zwiększenie świadomości w obszarze tradycyjnej kuchni mazowieckiej. Konkurs przyczynia się do promocji produktów regionalnych z naszego regionu.
Do konkursu można nadsyłać zdjęcia w 2 kategoriach:
- „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza Wykaz produktów znajduje się w załączniku nr 3 do regulaminu;
- „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wykaz produktów znajduje się w załączniku nr 4 do regulaminu.
Termin zgłoszeń upłynął 31 sierpnia 2022 r.