Konkursy
Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka
Tytuł/nazwa konkursu | Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka |
---|---|
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy kulinarne |
Grupa docelowa | mieszkańcy Mazowsza |
Rok | 2022 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2022-05-01 |
Opis | Konkurs skierowany jest do producentów produktów tradycyjnych i regionalnych (w tym regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, osób indywidualnych, firm) i ma charakter otwarty. Potrawy można zgłaszać do 1 maja do godz. 10.00. |
Konkurs odbędzie się podczas imprezy plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie” 1 maja 2022 r. na terenie skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
W każdym regionie Polski możemy skosztować charakterystycznych dla niego dań, które są znane i przyrządzane od pokoleń, zgodnie z tradycją danego obszaru. Mazowsze także ma właściwy sobie, niepowtarzalny smak i własne zwyczaje kulinarne, o które szczególnie powinnyśmy dbać, bo świadczą o naszym dziedzictwie kulturowym. Dlatego Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu co roku organizuje konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, skierowany do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej z Mazowsza.
Impreza objęta została Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika.
Myśliwskie gotowanie na polanie
To nazwa tegorocznej imprezy kulinarnej, na której poznamy laureatów konkursu i posmakujemy najsmaczniejszych mazowieckich potraw. Zaprasza na nią 1 maja br. do skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
W tym roku poświęcona ona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. „Myśliwskie gotowanie na polanie” to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program imprezy jest niezwykle urozmaicony i obejmuje m.in. pokaz sokolniczy, prezentację ras psów myśliwskich a także degustację dań przygotowanych z dziczyzny. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany podczas imprezy przez mistrza kulinarnego Karola Kusa gulasz myśliwski, którego każdy będzie mógł skosztować.
Najsmaczniej i zgodnie z tradycją
Przedmiotem konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, ale także dla osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.
Co zrobić, by wziąć udział w konkursie?
Wystarczy wypełnić i przesłać kartę zgłoszenia dostępną stronie muzeum i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój.
Zasady konkursu
Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie dania oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie”. Dzięki temu konkursowe potrawy będą dostępne dla wszystkich uczestników imprezy, każdy będzie mógł je skosztować i zakupić.
Szczegółowe informacje o konkursie można znaleźć na stronie internetowej sierpeckiego muzeum