Informacje prasowe

Szukamy najlepszych smakołyków na Mazowszu

Białe napisy na czerwonym tle informujące o trwającym konkursie Laur marszałka i dacie jego zakończenia. W prawym górnym rogu zdjęcie bezowego tortu z owocami

Ruszyła XV edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze mazowieckie produkty można zgłaszać do 31 marca br. W konkursie mogą wziąć udział zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy z Mazowsza. O tym, które smakołyki zdobędą tytuł przekonamy się na przełomie wiosny i lata.

Jak podkreśla marszałek Adam Struzik, konkurs od początku cieszy się dużą popularnością. W dotychczasowych czternastu edycjach wzięło udział aż 1,6 tys. uczestników. – Wręczyliśmy 198 laurów i 68 wyróżnień. Zachęcam do udziału również w tym roku. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD oraz ogrodniczego. Przyznane przez nas wyróżnienie to potwierdzenie, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości, a konsumenci chętnie wybierają produkty nagrodzone laurem marszałka– dodaje marszałek.

Kto może wziąć udział w konkursie?

W konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2021 mogą wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne, aby mogły  udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach. 

Które produkty mają szansę na wygraną?

Członkowie kapituły konkursu przy ocenie produktów będą zwracać uwagę na wysoką jakość produktu, smak i walory estetyczne, kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalność i innowacyjność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego zaznacza, że konsumenci są coraz bardziej wymagający, stawiają na jakość, zdrowy skład i smak. Coraz większą popularnością cieszy się żywność regionalna oparta na tradycyjnych recepturach. – Mazowieccy producenci od pierwszej edycji konkursu udowadniają, jak dobrze potrafią połączyć tradycję z innowacyjnością, zachowując przy tym wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe swoich wyrobów. Dzięki temu konkursowi popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, a jak się okazuje, jest się czym chwalić! Dlatego serdecznie zapraszam chętnych do wzięcia udziału w zmaganiach o Laur Marszałka w tym roku! – dodaje.

Kategorie

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Producenci indywidualni będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce i warzywa oraz przetwory owocowe, warzywne i pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).  Przedsiębiorcy zmierzą się w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Jak zgłosić produkt?

Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

Szczegóły, regulamin oraz formularze dotyczące konkursu dostępne są na stronie www.mazovia.pl.

Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

 

Załączniki:

  • Infografika o konkursie
    Rozmiar: 281.82 KB, PNG
  • Infografika2 Laur marszałka
    Rozmiar: 420.38 KB, PNG
  • Informacja prasowa_Laur Marszałka.docx
    Rozmiar: 43.85 KB, DOCX
  • mp3_Janina_Ewa_Orzełowska_laur.mp3
    Rozmiar: 2.7 MB, MP3
  • mp3_marszałek_Adam Struzik.mp3
    Rozmiar: 1.13 MB, MP3

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony