Informacje prasowe

Mazowsze numerem 1 w produkcji sadowniczej i mlecznej w Polsce

Jablka_HP_2143x1109.png

W ubiegłym roku blisko połowa owoców zebranych z polskich drzew pochodziła z Mazowsza. Nasz region jest także krajowym liderem w hodowli drobiu i produkcji mleka. GUS przedstawił dane za 2023 r., z których wynika, że województwo mazowieckie jest jednym z czołowych producentów żywności w Polsce.

Rolnictwo to ważny sektor gospodarki Mazowsza. Nasz region mimo niskiej jakości gruntów rolnych jest liczącym się producentem żywności w skali całego kraju. Nasi rolnicy wyspecjalizowali się w produkcji owoców, warzyw, mięsa i mleka. W 2023 r. co drugi owoc zebrany z drzewa i co czwarta szklanka mleka pochodziły z Mazowsza. Województwo mazowieckie zajmuje pierwsze miejsce w kraju pod względem hodowli drobiu, a chów bydła to blisko 20% krajowego pogłowia tych zwierząt.  

– Ostatnie dane GUS pokazują, że nasz region dominuje w produkcji rolnej. Co drugie jabłko w Polsce pochodzi z Mazowsza, a nasze paprykowe zagłębie w okolicach Radomia dostarcza największą ilość tego warzywa w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Nasi rolnicy zdobywają nagrody w licznych krajowych i europejskich konkursach i nie tylko dbają o tradycję, ale stale rozwijają oraz modernizują produkcję rolną i zwierzęcą – podkreśla marszałek Adam Struzik.    

Produkcja rolna na Mazowszu – największym regionie w Polsce, jest mocno zróżnicowana w poszczególnych obszarach województwa. Centralna i południowo-zachodnia część regionu wyspecjalizowała się w sadownictwie i uprawie warzyw, hodowla drobiu przeważa na północnym zachodzie regionu, natomiast w mleczarstwie wyspecjalizowała się część północno-wschodnia. Jak podaje GUS największą wydajność w tym obszarze osiągają powiaty: ciechanowski, ostrołęcki, mławski i siedlecki. Natomiast powiaty grójecki, radomski i garwoliński specjalizują się w produkcji sadowniczej.

– Przestrzeń rolnicza w naszym województwie jest nie tylko zróżnicowana pod kątem produkcji, ale ulega ciągłym przemianom, także w związku ze zmianami klimatycznymi, których coraz intensywniej doświadczamy. Samorząd Mazowsza konsekwentnie wspiera naszych rolników w ich działaniach i inwestycjach, zarówno w rolniczą infrastrukturę – drogi dojazdowe do gruntów rolnych, jak i proekologiczne rozwiązania – choćby zbiorniki retencyjne czy melioracje wodne – podsumowuje członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.

W ubiegłym roku tereny wiejskie stanowiły ponad 93% powierzchni województwa mazowieckiego i były zamieszkiwane przez ponad 35% populacji Mazowsza. Podobną strukturę powierzchni w podziale na tereny miejskie i wiejskie mają województwa zachodniopomorskie, lubuskie, łódzkie i świętokrzyskie.

Publikacja Głównego Urzędu Statystycznego to XVI edycja raportu „Rolnictwo województwa mazowieckiego na tle kraju i pozostałych województw w 2023 r.”. Coroczne opracowanie prezentuje aktualny stan rolnictwa województwa mazowieckiego i obraz wsi mazowieckiej na tle Polski i pozostałych województw.

Źródło: Urząd Statystyczny w Warszawie / Publikacje i foldery / Rolnictwo, leśnictwo / Rolnictwo województwa mazowieckiego na tle kraju i pozostałych województw w 2023 r.

Marta Milewska
Rzeczniczka Prasowa
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Załączniki:

  • 24 11 12 IP Mazowsze liderem w produkcji żywności
    Rozmiar: 704.21 KB, DOCX
  • 24 11 12 Janina Ewa Orzełowska członkini zarządu województwa mazowieckiego
    Rozmiar: 2.32 MB, MP3
  • Jablka_HP_2143x1109
    Rozmiar: 2.14 MB, PNG

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony