Informacje prasowe

Dzieci z Mazowsza wiedzą dużo o ekologicznej żywności

kobieta w czarnej marynarce wręcza dyplom chłopcu w białej koszulce polo Autor: fot. arch. UMWM

Znamy laureatów tegorocznej, XVIII już edycji konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”. Z ponad 100 uczestników komisja konkursowa wyłoniła 11 uczniów, którzy wykazali się doskonałą wiedzą z zakresu rolnictwa ekologicznego. Dziś najlepsi odebrali nagrody.

Do tej pory w organizowanym przez urząd marszałkowski konkursie wzięło udział ponad 6 tysięcy uczestników podkreśla marszałek Adam Struzik.

– To pokazuje, jak wielu młodych ludzi interesuje się rolnictwem, produkcją żywności i ekologią. Co więcej, jego uczestnikami są uczniowie szkół podstawowych, czyli najmłodsi przedstawiciele naszej mazowieckiej wspólnoty. Muszę przyznać, że z ogromnym podziwem obserwuję ich coroczne zmagania w tej olimpiadzie i uważam, że możemy być dumni z naszej młodzieży. To bardzo mądrzy i świadomi młodzi ludzie. Mimo tylu trudności, jakie stawia przed nimi w ostatnich latach życie, zdalnej nauki czy ogromu obowiązków szkolnych, nadal znajdują czas na zgłębianie wiedzy, rozwijanie swoich pasji i zainteresowań. Warto to doceniać i robić co w naszej mocy, by motywować ich do dalszego działania.

 

W związku z epidemią koronawirusa tegoroczny finał konkursu, podobnie jak w ubiegłym roku, został zorganizowany on-line. W rywalizacji wzięło udział 108 uczniów z 38 szkół. Spośród nich wyłoniono 11 uczestników, którzy najlepiej odpowiedzieli na pytania zawarte w tekście. Podczas uroczystej gali laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody – laptopy, kamery internetowe oraz słuchawki z wbudowanym mikrofonem.  

 

Laureatami XVIII edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności” zostali:

 

Kategoria klas IV-VI

I miejsce (ex aequo)

Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)

Joanna Murdza, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu

Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu

 

II miejsce (ex aequo)

Kacper Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie

Piotr Łapiński, Szkoła Podstawowa nr 1 im. PPŁKA PIL. Mariana Pisarska w Radzyminie

 

III miejsce

Lena Skórnicka, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu

 

Kategoria klas VII-VIII

 

I miejsce

Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)

 

II miejsce

Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie

 

III miejsce (ex aequo)

Sylwia Sójka, Szkoła Podstawowa nr 279 w Warszawie

Oliwia Pawlicka, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach

Maja Gołębiewska, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach

 

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” organizowany jest od 18 lat, a od 10 – w formie olimpiady wiedzy. Biorą w nim udział dzieci z klas IV-VI oraz VII-VIII szkół podstawowych. Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy. I etap odbywa się w szkołach. Wyłonieni w nim  przedstawiciele z każdej grupy wiekowej przechodzą do etapu II, w którym mierzą się z testem składającym się z 30 pytań. Celem konkursu jest zapoznanie się uczestników z tematyką związaną z zasobami ekologicznej żywności oraz postępującymi zmianami klimatu.

 

 

Marta Milewska

Rzeczniczka Prasowa

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974

e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Załączniki:

  • 21 09 13 IP_Smak ekologicznej żywności.docx
    Rozmiar: 36.18 KB, DOCX

UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony