Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb wacyński
Mieszkańcy Wacyna wspominają, że w latach powojennych chleb żytni był podstawą wyżywienia. Mąka pszenna była droga, dlatego pieczono chleb żytni. Chleb wacyński wypiekany jest według niezmienionej receptury od kilkudziesięciu lat.
Gmina Zakrzew jest gminą o charakterze rolniczym. Położona jest w powiecie radomskim w województwie mazowieckim. Gospodarstwa nakierowane są przede wszystkim na uprawę zbóż, w tym głównie żyta. Miało ono mniejsze wymagania, łatwiej było je uprawiać.
Receptura chleba wacyńskiego była przekazywana z pokolenia na pokolenie przez kobiety w regionie. W latach 50-tych XX wieku kobiety wypiekały chleb wacyński same w domu dla swoich rodzin. W latach 70-tych XX w. pieczywo z piekarni było tańsze i dostępne, więc ludzie przestali piec ciemny chleb w domach. Dziś gospodynie bardzo rzadko wypiekają chleb, ale lokalni piekarze specjalizują się w wypieku chleba wacyńskiego. Przygotowują go według tradycyjnego przepisu podawanego z ust do ust. Dzięki wysiłkowi piekarzy lokalna społeczność może raczyć się smacznym pieczywem z naturalnej fermentacji.
Do wytwarzania chleba wacyńskiego używane są tak jak dawniej tylko naturalne surowce: mąka żytnia, woda i sól. Do pieczywa nie stosuje się polepszaczy. Chleb wacyński jest delikatny dzięki naturalnej fermentacji ciasta żytniego, która bardzo dobrze wpływa na jego jakość. Do pieczywa nie trzeba dodawać drożdży, ponieważ drożdże kwasowe wytwarzają się spontanicznie. W czasie takiej fermentacji namnażają się bakterie z grupy mlekowych, które są probiotykami dla naszego przewodu pokarmowego.
Chleb wacyński to wyrób piekarniczy wysokiej jakości. Obecnie funkcjonuje on w świadomości okolicznych mieszkańców jako „nasz chleb”, „chleb powszedni”, który spożywany jest na co dzień. Podczas dożynek wojewódzkich lub powiatowych chleb wacyński jest elementem daru ołtarza. Chleb wacyński prezentowany jest m.in. na Święcie Chleba w Radomiu, które odbywa się od 25 lat i przyciąga tłumy radomian oraz mieszkańców województwa mazowieckiego. Chleb wacyński jest naturalny i smakuje zarówno mieszańcom naszych okolic jak i gościom.