Warzywa i owoce
Syrop malinowy okienny
Syrop malinowy okienny to słodko-winny syrop z malin i cukru wytwarzany w powiecie grójeckim w województwie mazowieckim.
Urozmaicona rzeźba terenu z morenowymi pagórkami i dolinami rzecznymi, lekkie ziemie oraz szczególny mikroklimat wpływają na wysoką zawartość cukru w tutejszych malinach.
Maliny na Mazowszu rosły naturalnie w lasach i na łąkach oraz jako w przydomowych ogródkach. Na początku XX wieku maliny z grójeckich sadów były sprzedawane na warszawskich jarmarkach. W latach 40. XX wieku dzieci chodziły zbierać maliny do lasu. W gminie Pniewy profesjonalną uprawą malin zaczęto się zajmować w latach 70. XX wieku.
Przygotowywanie soku z malin zawsze było popularne w tym regionie. Nadmiar malin był wykorzystywany do robienia syropu okiennego, który był wykorzystywany zimą. Maliny były zasypane cukrem i stawiane w słoju na parapecie. Ten proces powielany jest do dziś.