Warzywa i owoce
Galaretka z czarnej porzeczki
Osadnictwo na terenie gminy Maciejowice w województwie mazowieckim rozwinęło się na przełomie XII i XIII wieku. Sprzyjały temu tutejsze urodzajne gleby, zwane obecnie powiślańskimi.
W pierwszej połowie XIX wieku uprawa warzyw i owoców w okolicach Maciejowic była szeroko zakrojona. Z płodów rolnych sporządzano różnorodne przetwory: susze, marynaty, konfitury, dżemy, galaretki, itp. Gospodynie z gminy Maciejowice w sposób tradycyjny podchodziły do kwestii żywienia swoich rodzin. Tradycja wykorzystywania przetworów z własnej produkcji utrzymała się do dziś. Jednym z takich produktów jest galaretka z czarnej porzeczki.
Przepis na galaretkę
Przygotowanie galaretki rozpoczyna się od oczyszczenia owoców. Następnie wsypuje się je do garnka na zmianę z cukrem. Całość należy odstawić na parę godzin, aż porzeczka puści sok. W następnym etapie owoce się podgrzewa, aż do ich zmiękczenia, a nadmiar soku odlewa, aby skrócić czas odparowania wody i jednocześnie zagęścić galaretkę. W kolejnym kroku owoce przeciera się przez sito, tak aby skórki i pestki nie przedostały się do pulpy. W ostatnim etapie miesza się dokładnie uzyskaną pulpę dodając kolejne porcje cukru. Całość trzeba zagotować. Gorącą galaretką napełnia się wyparzone słoiki.
Galaretka z czarnej porzeczki promowana jest na licznych konkursach kulinarnych, targach i wystawach okolicznościowych. Miedzy innymi w 2016 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” galaretka z Maciejowic otrzymała I nagrodę.