Produkty mięsne
Kiełbasa tumska
Kiełbasa tumska stworzona na początku lat dziewięćdziesiątych była dziełem płockich rzemieślników. Produkowana z potrzeby zagospodarowania mięsa pochodzącego z dojrzałych świń. Północne Mazowsze, zagłębie surowca wieprzowego, stworzyło możliwości jak najlepszego wykorzystania mięs o niepowtarzalnych walorach smakowych. Produkcja kiełbasy tumskiej oparta na naturalnych przyprawach trwa już trzecią dekadę i nadal cieszy się popularnością wśród klientów. Nazwa „kiełbasa tumska” wywodzi się od najstarszej dzielnicy Płocka, w której mieszkała większość rzemieślników. Zamieszkiwali dokładnie Wzgórze Tumskie położone na skarpie wiślanej zachowującej swój układ przestrzenny od ponad 800 lat.
Receptura wytwarzania kiełbasy sporządzona została w oparciu o metody tradycyjne, czyli peklowanie metodą na sucho przy użyciu naturalnych przypraw, z mięsa wieprzowego z całej świni w połączeniu z mięsem wołowym.
Kiełbasa tumska cieszyła się dużą popularnością wśród mieszkańców Płocka. W czasach nowej technologii i wyrobów wysoko przetworzonych, postrzegana była przez konsumentów jako wyrób tradycyjny. Ze względu na małą formę, wielkość, smak oraz dostępność często gościła na stołach jako podwieczorek – na ciepło z wody, lub podsmażona z cebulką na patelni. Idealnie pasowała także na wszelkiego rodzaju biwaki czy pikniki na świeżym powietrzu.