Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa
Tradycja przyrządzania nalewek znana jest od czasów starożytnych. W średniowieczu z wyrobu likworów słynęli alchemicy oraz mnisi, dla których produkcja trunków, dzięki przyklasztornym sadom, stała się źródłem dochodów. W Polsce zakonną tradycję przyswoiła sobie szlachta. W polskich domach nalewki produkowane były w różnych odmianach, według różnych receptur. Trunki sporządzano dla „zdrowotności” ducha i przyjemności. Różnorodność smaków i aromatów odpowiadała bogactwu łąk, lasów i sadów znajdujących się w pobliżu gospodarstw.
Wiśnie z sadów powiatu przasnyskiego
Dobrzankowo to wieś położona w województwie mazowieckim w powiecie przasnyskim. Większość gospodarstw na tym terenie ma swoje własne sady, gdzie najczęściej rosnącym drzewem jest wiśnia. Położenie wsi Dobrzankowo jest gwarancją wysokiej jakości pozyskiwanych owoców. Ma na to wpływ specyficzny klimat, jaki powstaje dzięki bliskości sąsiedztwa łąk, pól oraz rzeki Węgierki.
Do produkcji wiśniowej nalewki z Dobrzankowa gospodynie zbierają owoce na przełomie lipca i sierpnia. Popularną w tym regionie odmianą wiśni są tzw. sokówki o ciemnoczerwonej barwie (prawie czarnej), posiadające silne właściwości barwiące.
Owoce są drobne, ale charakteryzuje je doskonały smak. Umyte wiśnie wsypuje się do wyparzonego słoja lub gąsiora i zasypuje cukrem, by sfermentowały. Po 3 tygodniach zlewa się sok z wiśni i dodaje 1 litr 95% spirytusu.
Syrop z wiśni
Owoce, które pozostały po zlaniu soku, zasypywane są 1 kg cukru i zalewane ½ litra 40% wódki. W ten sposób powstaje syrop.
Słój z syropem pozostawia się na około 2 tygodnie raz na jakiś czas wstrząsając nim. Syrop przecedza się przez gazę i ponownie pozostawia się do sklarowania. Następnie nalew – czyli sok z wiśni połączony ze spirytusem – łączy się ze sklarowanym syropem. Po około 6 tygodniach połączone płyny filtruje się przez bibułę i przelewa do suchych, wyparzonych i szczelnie zamkniętych butelek. Tak sporządzona nalewka odstawiana jest w ciemne i chłodne miejsce, gdzie leżakuje i dojrzewa przez około 6 miesięcy.