Miody
Perła Urzecza – miód nawłociowy
Zalewowe tereny rozciągające się po obydwu brzegach Wisły, pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi, od niepamiętnych czasów powszechnie nazywano Urzeczem. Najprawdopodobniej pierwszymi mieszkańcami tego terenu byli w XVII w. osadnicy olęderscy – emigranci z północnych regionów ówczesnych Niderlandów, którzy skutecznie zagospodarowali nadbrzeżne pustkowia wzdłuż Wisły.
Utworzyli oni na tym terenie odrębne osady i wsie, na których zajmowali się rolnictwem, sadownictwem, uprawą zbóż, hodowlą zwierząt oraz pszczelarstwem. Zgodnie z dawnymi przekazami najstarszych mieszkańców tamtejszych okolic, do wyrobu miodów powszechnie wykorzystywali nawłoć kanadyjską (potocznie zwaną „mimozą”) porastającą obficie nadwiślańskie tereny. Ta niepozorna żółta roślina była jedną z bardziej miododajnych roślin, mającą przy tym wiele właściwości leczniczych. Obecnie nawłoć jest już rzadziej wykorzystywana do produkcji miodu, jednak w niektórych pasiekach tradycja wytwarzania z niej miodu jest nadal żywa.
Miód nawłociowy – perła Urzecza pozyskiwany jest z naturalnych, ekologicznie czystych terenów rozciągających się wzdłuż Wisły. Miód zebrany z pożytków rosnących na tych terenach cieszy się niesłabnącą popularnością wśród koneserów miodu, również dzięki długoletniej tradycji jego wytwarzania. Miód nawłociowy – perła Urzecza jest prezentowany na różnych festiwalach miodowych odbywających się na terenie Urzecza, na których można go spróbować i poznać sposób jego pozyskiwania.