Aktualności
Nowe trendy w zrównoważonej produkcji żywności na Mazowszu
Relacja ze spotkania grupy roboczej ds. inteligentnej specjalizacji województwa mazowieckiego w obszarze bezpieczna żywność.
We wtorek, 22 października, odbyło się spotkanie grupy roboczej ds. inteligentnej specjalizacji Mazowsza, które dało możliwość omówienia najnowszych trendów oraz wyzwań stojących przed sektorem rolno-spożywczym - jednym z kluczowych obszarów gospodarki województwa mazowieckiego. Była to doskonała okazja, aby posłuchać ekspertów oraz praktyków, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Podczas spotkania omówiono nowe trendy i wyzwania, z którymi mierzy się sektor spożywczy w Polsce i na świecie. Dyskusje były okazją do wymiany doświadczeń oraz wskazania przyszłych kierunków rozwoju w rolnictwie i przetwórstwie żywności, które odgrywają kluczową rolę w gospodarce Mazowsza.
Do najważniejszych momentów spotkania należały:
- Prelekcja ekspercka dr hab. Lecha Adamczaka, który przedstawił nowe trendy w produkcji mięsa oraz zmieniające się preferencje konsumentów, wskazując na rosnące znaczenie zrównoważonych praktyk.
- Prezentacja dr Klaudii Dębiec-Andrzejewskiej, która przedstawiła innowacyjne rozwiązania swojego startupu BHUMI - spin-offu Uniwersytetu Warszawskiego. Firma, założona przez naukowców z Wydziału Biologii, rozwija technologie wykorzystujące mikroorganizmy, które pozwalają na redukcję stosowania nawozów sztucznych w rolnictwie o 60%! To przełom dla bardziej ekologicznego i zrównoważonego rolnictwa.
- Panel dyskusyjny z udziałem Piotra Dylewskiego, dr hab. Lecha Adamczaka, dr Klaudii Dębiec-Andrzejewskiej oraz Michała Misztala. Rozmowy dotyczyły perspektyw dla Mazowsza, a także zmian zwyczajów zarówno produkcji, jak i spożycia żywności w kierunku bardziej zrównoważonym i przyjaznym dla środowiska.
Po zakończeniu części oficjalnej uczestnicy mieli możliwość uczestniczenia w networkingu, co sprzyjało wymianie doświadczeń i nawiązywaniu nowych kontaktów w swobodnej atmosferze.
Następne spotkanie grupy roboczej w obszarze bezpieczna żywność odbędzie się 19 listopada 2024 roku, a już 29 października 2024 roku zapraszamy na spotkanie dot. inteligentnych systemów w przemyśle i infrastrukturze.