Aktualności

Nowe trendy w zrównoważonej produkcji żywności na Mazowszu

Podsumowanie spotkania grupy roboczej Autor: fot. materiał opracowany przez Wydział Rozwoju i Zarządzania Regionalną Strategią Innowacji w Departamencie Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich

Relacja ze spotkania grupy roboczej ds. inteligentnej specjalizacji województwa mazowieckiego w obszarze bezpieczna żywność.

We wtorek, 22 października, odbyło się spotkanie grupy roboczej ds. inteligentnej specjalizacji Mazowsza, które dało możliwość omówienia najnowszych trendów oraz wyzwań stojących przed sektorem rolno-spożywczym - jednym z kluczowych obszarów gospodarki województwa mazowieckiego. Była to doskonała okazja, aby posłuchać ekspertów oraz praktyków, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Podczas spotkania omówiono nowe trendy i wyzwania, z którymi mierzy się sektor spożywczy w Polsce i na świecie. Dyskusje były okazją do wymiany doświadczeń oraz wskazania przyszłych kierunków rozwoju w rolnictwie i przetwórstwie żywności, które odgrywają kluczową rolę w gospodarce Mazowsza.

Do najważniejszych momentów spotkania należały:

  • Prelekcja ekspercka dr hab. Lecha Adamczaka, który przedstawił nowe trendy w produkcji mięsa oraz zmieniające się preferencje konsumentów, wskazując na rosnące znaczenie zrównoważonych praktyk.
  • Prezentacja dr Klaudii Dębiec-Andrzejewskiej, która przedstawiła innowacyjne rozwiązania swojego startupu BHUMI - spin-offu Uniwersytetu Warszawskiego. Firma, założona przez naukowców z Wydziału Biologii, rozwija technologie wykorzystujące mikroorganizmy, które pozwalają na redukcję stosowania nawozów sztucznych w rolnictwie o 60%! To przełom dla bardziej ekologicznego i zrównoważonego rolnictwa.
  • Panel dyskusyjny z udziałem Piotra Dylewskiego, dr hab. Lecha Adamczaka, dr Klaudii Dębiec-Andrzejewskiej oraz Michała Misztala. Rozmowy dotyczyły perspektyw dla Mazowsza, a także zmian zwyczajów zarówno produkcji, jak i spożycia żywności w kierunku bardziej zrównoważonym i przyjaznym dla środowiska.

Po zakończeniu części oficjalnej uczestnicy mieli możliwość uczestniczenia w networkingu, co sprzyjało wymianie doświadczeń i nawiązywaniu nowych kontaktów w swobodnej atmosferze.

Następne spotkanie grupy roboczej w obszarze bezpieczna żywność odbędzie się 19 listopada 2024 roku, a już 29 października 2024 roku zapraszamy na spotkanie dot. inteligentnych systemów w przemyśle i infrastrukturze.

Zachęcamy do rejestracji na stronie.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony