Rejestr uchwał sejmiku
Uchwała Nr 162/06 Sejmiku Województwa Mazowieckiego z dnia 4 września 2006 roku
Data uchwały | 2006-09-04 |
---|---|
Numer uchwały | 162/06 |
Czego dotyczy uchwała | w sprawie przyjęcia do realizacji „Mazowieckiego Programu Rozwoju Pszczelarstwa w latach 2006 – 2013” |
Na podstawie art. 18 pkt 2 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie województwa (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1590 z późn. zm. ) – uchwala się,
co następuje:
§ 1.
Przyjmuje się do realizacji „Mazowiecki Program Rozwoju Pszczelarstwa w latach
2006-2013”, w brzmieniu stanowiącym załącznik do niniejszej uchwały.
§ 2.
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Województwa Mazowieckiego.
§ 3.
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Przewodniczący Sejmiku Województwa Mazowieckiego Piotr Fogler Pszczelarstwo należy do najważniejszych czynników gwarantujących zachowanie bioróżnorodności. Praca pszczół jest koniecznym warunkiem zapewnienia odtwarzania odmian roślin, z których wiele wręcz wymaga zapylenia przez pszczoły. Kondycja pszczelarstwa wywiera również istotny wpływ na produkcję rolniczą, w szczególności sadownictwie i ogrodnictwie. Badania wykazują, iż niedobór rodzin pszczelich powoduje obniżenie produkcji rolnej spowodowany nie zapyleniem roślin przez pszczoły. Ponadto, mając na względzie zmiany
w prawodawstwie dotyczące biopaliw, które w przyszłości spowodują nieunikniony wzrost zapotrzebowania na rzepak stanowiący surowiec do produkcji tego paliwa, niezbędne będzie zwiększenie liczby rodzin pszczelich bez których nie możliwe jest efektywne zapylenie a więc i wytwarzanie rzepaku. Pszczelarstwo stanowi również istotny element dziedzictwa kulinarnego Mazowsza i tym samym może stać się jedną z podstaw kreowania wizerunku naszego regionu poprzez produkt tradycyjny
i regionalny.
Rynek wewnętrzny UE pozwala na zdobycie nowych rynków zbytu, ale
i wymaga intensyfikacji produkcji pasiecznej. Niestety w województwie mazowieckiem wielkość pasiek nie pozwala na skuteczne konkurowanie na rynkach unijnych, a nawet na rentowne prowadzenie pasieki na rynku krajowym. Do tego dochodzi negatywna struktura wiekowa pszczelarzy oraz brak środków na dostosowywanie pasiek do standardów produkcyjnych. Bez systemowego wsparcia prawdopodobny jest upadek tej gałęzi rolnictwa będącej barwnym dziedzictwem kulturowym i kulinarnym Mazowsza.
Obecnie sektor pszczelarstwa na Mazowszu podlega procesom restrukturyzacji. Funkcjonowanie w warunkach Unii Europejskiej wymaga od producentów zdobycia poświadczonej certyfikatami i dyplomami wiedzy, która uprawniać będzie do korzystania z pomocy unijnej. Konieczna jest więc organizacja szerokiego wachlarza szkoleń dla osób posiadających doświadczenie, jak
i hobbystów oraz początkujących producentów.
Problemem jest również brak wielokierunkowości produkcji, obejmującej nie tylko
co następuje:
§ 1.
Przyjmuje się do realizacji „Mazowiecki Program Rozwoju Pszczelarstwa w latach
2006-2013”, w brzmieniu stanowiącym załącznik do niniejszej uchwały.
§ 2.
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Województwa Mazowieckiego.
§ 3.
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Przewodniczący Sejmiku Województwa Mazowieckiego Piotr Fogler Pszczelarstwo należy do najważniejszych czynników gwarantujących zachowanie bioróżnorodności. Praca pszczół jest koniecznym warunkiem zapewnienia odtwarzania odmian roślin, z których wiele wręcz wymaga zapylenia przez pszczoły. Kondycja pszczelarstwa wywiera również istotny wpływ na produkcję rolniczą, w szczególności sadownictwie i ogrodnictwie. Badania wykazują, iż niedobór rodzin pszczelich powoduje obniżenie produkcji rolnej spowodowany nie zapyleniem roślin przez pszczoły. Ponadto, mając na względzie zmiany
w prawodawstwie dotyczące biopaliw, które w przyszłości spowodują nieunikniony wzrost zapotrzebowania na rzepak stanowiący surowiec do produkcji tego paliwa, niezbędne będzie zwiększenie liczby rodzin pszczelich bez których nie możliwe jest efektywne zapylenie a więc i wytwarzanie rzepaku. Pszczelarstwo stanowi również istotny element dziedzictwa kulinarnego Mazowsza i tym samym może stać się jedną z podstaw kreowania wizerunku naszego regionu poprzez produkt tradycyjny
i regionalny.
Rynek wewnętrzny UE pozwala na zdobycie nowych rynków zbytu, ale
i wymaga intensyfikacji produkcji pasiecznej. Niestety w województwie mazowieckiem wielkość pasiek nie pozwala na skuteczne konkurowanie na rynkach unijnych, a nawet na rentowne prowadzenie pasieki na rynku krajowym. Do tego dochodzi negatywna struktura wiekowa pszczelarzy oraz brak środków na dostosowywanie pasiek do standardów produkcyjnych. Bez systemowego wsparcia prawdopodobny jest upadek tej gałęzi rolnictwa będącej barwnym dziedzictwem kulturowym i kulinarnym Mazowsza.
Obecnie sektor pszczelarstwa na Mazowszu podlega procesom restrukturyzacji. Funkcjonowanie w warunkach Unii Europejskiej wymaga od producentów zdobycia poświadczonej certyfikatami i dyplomami wiedzy, która uprawniać będzie do korzystania z pomocy unijnej. Konieczna jest więc organizacja szerokiego wachlarza szkoleń dla osób posiadających doświadczenie, jak
i hobbystów oraz początkujących producentów.
Problemem jest również brak wielokierunkowości produkcji, obejmującej nie tylko